Ezeket látta már?

Kismamák figyelem! Az anyai vér elárulja a magzat nemét

2011.08.12. Módosítva: 2015.11.04.

Az anyai vér DNS-éből bizonyossággal megállapítható a magzat neme. A terhesség hetedik hetétől az anyai vérből levett magzati sejtek vizsgálatával hatékonyan és kockázatmentesen megállapítható a magzat neme, valamint a genetikai rendellenességek bizonyos kockázatai - derül ki egy több tanulmány alapján készült elemzésből.

Az anya vizeletének vizsgálata viszont nem tűnik megbízhatónak a gyermek nemének megállapításához - állapítják meg a Journal of American Medical Association (JAMA) folyóiratban megjelent elemzés szerzői.

Kismamák figyelem! Az anyai vér elárulja a magzat nemét

A terhes nők vérében lévő magzati sejtek elemzése jó alternatívája lehet a magzatvízminta-vételnek, amely lehetővé tesz ugyan a magzat kromoszómájának vizsgálatát, de kockázatosabb.

Jelenleg a magzatvízminta-vétel az általánosan alkalmazott eljárás a magzat genetikai rendellenességeinek és nemének megállapítására, de enyhe kockázata van annak, hogy vetélés következhet be.

Az ultrahangos eljárással szintén megállapítható a magzat neme a terhesség 11. hetétől, de ezt a módszert nem tekintik megbízhatónak.

"Az anyai vér elemzésének alkalmazása a magzat nemének veszélytelen és igen megbízható megállapítására csökkentené a magzatvízminta-vétel okozta vetéléseket, és jól fogadnák azok a nők, akiknek a magzata a nemmel kapcsolatos genetikai rendellenességek kockázatát hordozza" - írják a kutatók, közöttük Stephanie Devaney, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) munkatársa, a közlemény fő szerzője.

Egyes országokban, így Hollandiában, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Spanyolországban már rutinszerűen alkalmazzák ezt az eljárást. Nemrégiben egyes társaságok már az interneten is kínálták megvételre a tesztet - írják a tanulmány szerzői.

A kutatók rámutatnak, hogy egyes esetekben a teszt 95-99 százalékos pontossággal állapítja meg a magzat nemét már a terhesség 5-7. hetétől.

A kutatók 57 tanulmány elemeztek, ezek 3524 hímnemű és 3017 nőnemű magzat vizsgálatára terjedtek ki.

Forrás: MTI