Ezeket látta már?

Koleszterincsökkentőkkel - a terhességi magas vérnyomás ellen

2011.05.03. Módosítva: 2015.11.04.

Koleszterincsökkentők a terhességi magas vérnyomás és görcsrohamok megelőzésére. A terhes nők és az újszülöttek biztonságát alapvetően javíthatja, ha a leggyakrabban alkalmazott koleszterincsökkentő gyógyszerek beváltják azokat a reményeket, hogy megelőzik a terhesség időszakában megjelenő vérnyomás-emelkedést, görcsrohamot, az eklampsziát. Angol kutatók most induló vizsgálatát az Egyesült Királyság Tudományos Bizottságának hírlevele ismertette.

Az eklampszia emeli a vérnyomást, gyorsan károsítja az erek belső felszínét borító sejteket, károsítja a vese és a máj működését. Ha ez az állapot tovább halad előre, következnek a görcsrohamok és ez akár halállal is végződhet.

Koleszterincsökkentőkkel - a terhességi magas vérnyomás ellen

A terhességi magas vérnyomás világszerte évente 70 ezer várandós asszony haláláért felelős, és átlagosan négymillió koraszülést okoz.

Ha tehát sikerülne gyógyszeres kezeléssel megelőzni, az óriási közegészségügyi javulást jelentene. Az erre alkalmazható gyógyszer ráadásul nem drága és mindenütt elérhető.

A statin készítmények jelenleg a világ legtöbbet szedett gyógyszerei. A szív- és érrendszeri betegségek legnagyobb kockázati tényezője a "rossz" LDL-koleszterin magas szintje, amely ezekkel a gyógyszerekkel igen jól csökkenthető. Laboratóriumi vizsgálatok pedig azt bizonyították, hogy a statinok bevétele nemcsak a koleszterinszintet, hanem két olyan fehérjének a mennyiségét is csökkenti, amelyek az eklampszia megjelenésével függnek össze. Az FLt-1- és az endoglinfehérje keletkezésével kapcsolatos enzim működését befolyásolja kedvező irányban a statinhatás és a most kezdődő, StAmP elnevezésű tanulmány terhes nők kezelése útján ezzel a fontos kérdéssel foglalkozik.

A kutatást vezető Asif Ahmed professzor vizsgálati terve szerint 128, eklampsziát megelőző állapot tüneteit mutató terhes nőt kezelnek, akiknél a súlyos állapot jelei a terhesség 32. hete előtt mutatkoznak. Ez a tanulmány első fázisa, de a munkacsoport azt reméli, hogy a statin adásával a terhesség meghosszabbítható és ezzel mind a várandós asszony, mind a születendő baba esélyei jelentősen javulnak.

Forrás: MTI