Ezeket látta már?

Közérdekű: tilos lesz egyes cumisüvegek forgalmazása!

Tilos lesz bizonyos cumisüvegek gyártása és forgalmazása. Legkésőbb február 15-ig minden európai uniós tagállamnak el kell fogadnia, és ki kell hirdetnie azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megfeleljenek a biszfenol-A (BPA) szintetikus vegyület cumisüvegekben való felhasználásának korlátozásáról szóló európai irányelvnek - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal az MTI-vel.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a BPA-t nem tartalmazó cumisüvegeken többnyire látható a "BPA-mentes" felirat, kissé opálos az anyaguk, és nem olyan víztiszták, mint azok amelyek tartalmaznak ilyen vegyületet. A tárca közlése szerint jelenleg még vannak a piacon ilyen BPA-t tartalmazó cumisüvegek, de tapasztalható az önkéntes átállás az egyéb, többnyire polipropilén (PP) alapanyagú termékek gyártására és forgalmazására.

Közérdekű: tilos lesz egyes cumisüvegek forgalmazása!

Az uniós irányelv szerint a BPA-tiltás két szakaszban fokozatosan lép hatályba: 2011. március 1-je után nem lehet BPA tartalmú cumisüvegek gyártani, 2011. június 1-jétől pedig tilos lesz az Európai Unió területén ilyen cumisüvegeket értékesíteni - olvasható az Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményében.

A biszfenol az iparban széles körben alkalmazott szintetikus vegyület, amit egyebek között élelmiszerekkel érintkezésben használt eszközök, edények, védőbevonatok gyártásánál használnak. A vegyület hatásait illetően számos bizonytalanság áll fenn. Kapcsolatba hozták hormonrendszeri, viselkedési zavarokkal, szaporodási és fejlődési rendellenességekkel.

A BPA bevitel csökkenthető a polikarbonát alapú edények és palackok használatának, a műanyag bevonatú konzervek fogyasztásának mérséklésével, és változatos étrenddel. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) állásfoglalása szerint a jelenlegi BPA-bevitel mellett sem a felnőttek, sem a gyermekek egészsége nincs veszélyben. Várandósság esetén a magzat egészsége érdekében azonban elővigyázatosságból javasolt fokozottan figyelni a BPA-bevitel csökkentésére - figyelmeztet a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal az internetes honlapján.

A hivatal a közleményben emlékeztet arra, hogy a BPA-t tartalmazó cumisüvegeket korábban már betiltották Dániában, Franciaországban, Kanadában és az Egyesült Államok több államában is.

Az Európai Unió döntését a különböző körülményeket is mérlegelve, az elővigyázatosság elvét szem előtt tartva, a rendelkezésre álló számos tanulmányt, más országok példáit, és a témát övező bizonytalanságokat figyelembe véve hozta meg - jelezte közleményében a hivatal.

Forrás: MTI