Ezeket látta már?

Lányok: úton a korai pubertás felé?

2010.09.10. Módosítva: 2015.11.04.

A korai pubertás felé vezető út már az első ölelésnél kezdetét veheti a kislányoknál, állítja egy új tanulmány. Egyre több a bizonyíték arra, hogy az amerikai lányok túl korán érnek. Egy vitatott kutatás felfedte, hogy akiknél nem alakul ki elég erősen a korai kötődés, azoknál általában előbb jelentkezik a nemi érés.

A Psychological Science e heti számában megjelent tanulmány elkészítéséhez pszichológusok nemzetközi csapata dolgozott együtt. Azt szerették volna feltárni, hogy a kora gyermekkori körülmények a fejlődési sajátosságokkal együtt segíthetnek megmagyarázni azt, hogy az Egyesült Államokban miért van egyre több olyan kislány, aki akár már 7 évesen is a pubertáskorba lép.

Lányok: úton a korai pubertás felé?

Azt feltételezték, hogy a szülő-gyermek kötelék nem elég erős ("bizonytalan kötődés"), ezért a kislány szervezete felkészül arra, hogy korábban kell elhagynia a családi fészket. A korai pubertás és a szegényes csecsemőkori kötődés egyaránt aggodalomra ad okot. A korán érő kislányok kockázata magasabb bizonyos ráktípusokra, mint például a mellrák. Valószínűleg hamarabb kezdik meg a nemi életet is, így nagyobb a veszélye a nemi betegségeknek és a korai terhességnek. A nem megfelelő kötődés miatt gyakrabban szoronganak, depressziósak, vagy más pszichológiai problémák alakulnak ki náluk.

A kutatók megjegyezték, hogy más faktorok is hozzájárulhatnak a korai nemi éréshez, mint például a táplálkozás, az elhízás és egyéb lehetséges környezeti hatások. Véleményük szerint a csecsemőkori kötődés is egyike lehet ezeknek. A tanulmány egyebek mellett ledönti a pszichológia két meglehetősen különböző ágazata – a kötődési elmélet és az evolúciós pszichológia – közötti határokat.

Forrás: Medipress