Ezeket látta már?

Szivárgó magzatvíz - ezekre a jelekre figyeljen

magzatvíz, szivárog, jel, figyel, terhesség

A magzatvíz szivárgását terhesség során könnyű összekeverni az intim folyással.

Azt jól tudjuk, hogy a magzatvíz elfolyása a baba érkezését jelenti, de a mi a helyzet a szivárgással? Miből lehet tudni, hogy fennáll-e a probléma? A kérdést dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu munkatársa válaszolta meg.

Mi is az a magzatvíz?

A magzatvíz egy vízszerű, színtelen anyag, amely körülveszi a magzatot a méhben . Ez több, mint egy egyszerű folyadék, hiszen tápanyagokat, hormonokat, antitesteket és egyéb hasznos anyagokat is tartalmaz, amelyek segítenek megőrizni a baba egészségét és védelmét. A magzatvíz három óránként cserélődik. Mennyisége a terhesség előrehaladtával nő, a legnagyobb mennyiségben a 36. hét körül van jelen (1000-1500 ml).

Ha a magzatvíz folyik: mire kell figyelni?

Első gyermeküket váró nőknél gyakori kérdés, hogy vajon észreveszik-e, ha elfolyik a magzatvíz. A válasz szerencsére egy megnyugtató és határozott igen. Ha ugyanis ez történik, akkor hirtelen és egyszerre távozik nagyjából 1 liternyi folyadék, amit nem igazán lehet összekeverni semmi mással.

Tény azonban, hogy nem csak ilyen formában távozhat magzatvíz a testből, hanem szivárgással is. Sőt, többféle folyadék is szivároghat a hüvelyből, kiváltképp a harmadik trimeszterben, amikor a pocak már igen sokszor útban van a mindennapi cselekvések során.

Nedves foltok az alsóneműn

Ha az alsóneműn nedves foltokat találunk, az még messze nem jelenti azt, hogy jön a baba. Ez ugyanis igen sok dolog lehet, melyek közül vannak veszélytelenek és olyanok is, amikkel mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. A hüvelyből a harmadik trimeszterben teljesen egészséges, normál terhesség esetén is távozhat váladék, vagyis a nedves foltoktól elsőre nem kell megijedni, azonban tisztázni kell, mi is lehet az.

Nyákos, sárgás, fehéres, kellemetlen szagú

Abban az esetben, ha ilyesmit észlelünk, mindenképpen intő jel, hiszen legtöbbször valamilyen hüvelyi fertőzésre utal. A terhesség során sajnos a hüvelyi fertőzéseknek is jobban ki van téve az anyuka, hiszen immunrendszere visszafogottan üzemel. Ráadásul a hüvelyi, felszállóvá váló fertőzések felelnek a vetélések és koraszülések mintegy 70%-ért, vagyis az ilyesmit komolyan kell venni. Pánikra nincsen ok, de az orvossal konzultálni kell.

Mint olyan sok esetben, most is a megelőzéssel lehet a leghatékonyabban védekezni az ilyen gondok ellen – mondja dr. Angyal Géza. Ehhez a szervezet megfelelő tápanyag-ellátottsága kell, mely magában foglalja a cink és a réz bevitelét is, megemelt mennyiségben. Ezek az anyagok ugyanis a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid, vagyis gombaellenes módon viselkednek, segítenek megelőzni a fertőzések kialakulását és felszállóvá válását. A leghatékonyabban akkor képesek hasznosulni, ha szerves formában (cink-citrát, réz-glükonát) vannak jelen egy komplex készítményben, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Emellett ne feledjük azt sem, hogy a harmadik trimeszter tápanyagigénye nem azonos az első, sem pedig a második trimeszterével, vagyis a kiválasztott készítmény mindenképpen kövesse a trimeszterek eltérő igényeit is!

Sárgás, vízszerű, szúrós szagú

A terhesség harmadik trimeszterében a baba és a méh már akkora területet foglal el a pocakban, hogy a többi szervnek nem sok jut. Ennek megfelelően a húgyhólyag is kisebb helyre szorul, sűrűbben kell a toalettet látogatni, és nyomás hatására nem ritka a vizeletszivárgás sem. Ezt azonban a szaga alapján nagyon könnyen meg lehet különböztetni a magzatvíz szivárgásától, hiszen a vizeletben lévő ammónia szúrós, kellemetlen szagú vegyület.

Víztiszta, édeskés illatú

Amennyiben az észlelt foltnak nincsen színe, ám illata enyhén édeskés, ráadásul vizes hatású, ebben az esetben magzatvíz szivárgásról lehet szó. Hogy megbizonyosodjon arról, hogy valóban ez okozza a problémát, beszerezhető erre a célra már otthoni teszt, mely gyorsan kimutatja a szivárgást. Ha nincs ilyen Önnél, mihamarabb forduljon orvoshoz!

Vöröses foltok

Ennek háttérében vérzés állhat, ezért mindenképpen orvoshoz kell fordulni! A harmadik trimeszterben a méhszáj nyílását is jelezheti, ami koraszüléshez vezethet.

Mit kell tenni, ha szivárog a magzatvíz?

Ha a magzatvíz szivárog, az azt jelenti, hogy a magzatburok megrepedt. Ez akkor is lehetséges, ha a méhszáj teljesen zárt. Ilyen esetekben mindenképpen értesíteni kell az orvost. Pánikra most sincsen semmi ok, a baba nincs veszélyben, de szükséges lehet néhány óvintézkedés. A megrepedt magzatburok a fertőzés esélyét jelentősen növeli, így az orvos mérlegeli a lehetőségét, hogy a szülésig kórházba utalja a kismamát, esetleg a terhességi idő és a magzat fejlettségének függvényében megindítsa a szülést.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lombikprogram: ennyire fontos a D-vitamin pótlása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

terhesség

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához