Ezeket látta már?

Megjósolható a mesterséges megtermékenyítés eredményessége?

Módszerükkel az eddigi életkoron alapuló előrejelzésnél pontosabban képesek megjósolni a mesterséges megtermékenyítés eredményességét - közölték kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn.

A kereskedelmi forgalomba kerülő teszt megóvhatja a párokat a többszöri hiábavaló próbálkozástól, és a szervezeten kívüli megtermékenyítés (IVF) jelentős kiadásaitól.

Megjósolható a mesterséges megtermékenyítés eredményessége?

A kaliforniai Stanford Egyetem munkatársai Mylene Yao vezetésével több tucat tényezőt tekintettek át, amelyek az IVF-eljárás eredményességét befolyásolhatják. Ezek között volt a szülők életkora, az embrió növekedési üteme, a nő kezelésre adott hormonális válasza és a méh állapota a beültetéskor.

Az elemzéshez ötezer IVF-ciklus adatait használták fel, a beavatkozásokat 2003 és 2008 között hajtották végre az egyetemi klinikán.

Mint nyilatkozatában Yao hangsúlyozta, a kifejlesztett előrejelző modell az előző, kudarccal végződött kísérletek adataira támaszkodik, ezért egy (első) IVF-kezelésre így is szükség lesz a pontosabb prognózishoz.

Forrás: MTI