Ezeket látta már?

Mi kell egy babaszobába?

2010.03.30. Módosítva: 2015.11.04.

Egy babának nem csak szeretetre van szüksége, hanem ágyra, pelenkázó helyre és még egy pár praktikus dologra a kis birodalmába.

A valóságban ritkán hasonlítanak a babaszobák a reklámbeliekhez, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen szempontból rosszabbak is. A legfontosabb az, hogy praktikus legyen a berendezés, hogy az édesanya minél könnyebben elláthassa a gyermekét.

Mi kell egy babaszobába?

Az újszülötteknek igazából négy dologra van szüksége: fekhelyre, pelenkázóra, fürdetőhelyre és arra, hogy a ruháikat tárolják valahol. Minél kevesebb helyünk van, annál kreatívabban és helytakarékosabban kell elhelyeznünk a bútorokat.

Az újszülöttek rövid ideig képesek a hordozójukban aludni, de idővel mindenképpen szükségük lesz egy igazi ágyra. Régebben az volt a szokás, hogy a babaágy végéhez lehetett rögzíteni a pelenkázót polcokkal, manapság inkább olyan ágyakat árulnak, aminek a tetejére lehet rögzíteni ideiglenesen egy pelenkázót, ami így nem foglal sok helyet. Az ágy legfontosabb része a matrac. A kisbabák számára igen fontos, hogy viszonylag kemény legyen a fekhelyük, mert az jól tartja a gerincüket. Legegészségesebb a kókuszmatrac, mert megfelelő a tartása és jól szellőzik, tehát az atkák messze elkerülik.

Praktikus és helytakarékos megoldás a pelenkázóval összeépített babakád. A pelenkázó rész lehajtható, amikor a kádat használjuk. Két polc is van alatta, ahol kényelmesen elférnek a pelenkázás és a fürdetés kellékei is. Az aljára kerekeket szereltek, melyek segítségével fürdetéshez kivihetjük a fürdőszobába, majd visszaguríthatjuk a szobába, hogy ott pelenkázhassuk napközben a gyermekünket. Kapható a hagyományos babakádak alá összecsukható láb, ami használat után nem foglal sok helyet.

Nehéz eltalálni, hogy mennyi ruhát érdemes vásárolni egy csecsemőnek, hiszen pillanatok alatt kinövik a holmijaikat, viszont túl keveset sem szabad, mert akkor mosásból és vasalásból áll csak az élet. Bármennyi ruhácskát is veszünk, azt valahol tartani kell, ezen kívül helyre van szüksége az ágyneműknek, textilpelenkáknak, törülközőknek...

Mindezeknek kiválóan megfelel egy fiókos szekrény, de mindenképpen vegyük figyelembe, hogy előbb vagy utóbb további polcokra és akasztós részekre is szüksége lesz gyermekünknek. Képzeljük el, hogy hogyan lehet később bővíteni a szoba berendezését, hogy később könnyű legyen elhelyezni az új bútorokat.

Az eredeti cikk itt olvasható:

szerző: Saly-Szabó Lilla

Forrás: Napidoktor