Ezeket látta már?

Milyen a biztonságos gyerekágy?

Hogyan győződjünk meg róla, hogy biztonságos-e egy gyerekágy? Statisztikai adatok alapján megállapítható, hogy a gyerekágyban bekövetkezett sérülések aránya riasztóan magas, de néhány biztonsági intézkedés betartásával biztonságosabbá tehetjük gyermekünk pihenését.

Dr. Gary Smith, az ohiói Nemzeti Gyermekkórház Sérüléskutató Központjának (CIRP) igazgatója és tanulmány vezetője felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években több mint 11 millió babaágyat hívtak vissza a gyártók valamilyen hiba miatt, ezért mindenképpen tanácsos körültekintően választani gyerekágyat!

Milyen a biztonságos gyerekágy?

A CIRP munkatársai összegyűjtötték a legfontosabb biztonsági szempontokat, amiket ne márt szem előtt tartani, mielőtt babaágyat vásárolunk:

- Alapos körültekintéssel válasszunk gyerekágyat! Mindenképpen olyan gyerekágyat válasszunk, amely megfelel a legkorszerűbb biztonsági szabványoknak, és figyeljünk oda, ne legyenek kiálló részek.

- Válasszunk megfelelő méretű, szilárd matracot az ágyba! Nem szabad üres helynek maradnia a matrac és az ágy szélei között. Ha két ujjunkat be tudjuk dugni az ágy és matrac közé, az azt jelenti, hogy nagyobb matracra van szükség.

- Az ágy rácsai közti távolság ne legyen 6 centiméternél nagyobb! A baba feje könnyen beszorulhat az ágyrácsok közé, ha ennél nagyobb a távolság.

- Ne tegyünk párnát, takarókat vagy plüssállatokat az ágyba! A sima felületű, üres babaágy a legjobb megoldás. Öltöztessük meleg ruhába a babát, vagy takaró helyett adjunk rá hálózsákot!

- Vegyük le a felfüggesztett, mozgatható játékokat, mielőtt veszélyessé válnak! Amint a gyerek megtanul négykézlábra állni, vagy elmúlt 5 hónapos, érdemes leszerelni a lógó játékokat.

- Állítsuk legalsó állásba a matracot, mikor a gyerek megtanul állni! Az ágy oldala legyen legalább 66 centiméter magas, hogy meggátolja a gyerek véletlen kiesését.

- Figyeljünk oda, hogy mikor növi ki a gyerek az ágyat! Ez általában akkor következik be, ha a gyerek eléri a 89 centiméteres magasságot, de legjobb, ha ellenőrzi a babaágy használati utasításait.

Forrás: Medipress