Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Nem alszik jól a kicsi? 5 tipp, hogy ne legyen küzdelem az esti altatás

Gettyimages.com

Rengeteg oka lehet annak, hogy miért ébred fel sokszor a gyermek éjszaka, vagy miért alszik el nehezen. Néha ezek az okok egyszerűbbek, mint gondolnánk. Cikkünkben 5 kézenfekvő tippet mutatunk be, amelyek segítségével könnyebben jön álom a kicsik szemére!

1: Lehet, hogy túl sokat alszik napközben?

Ahogyan a gyermek cseperedik, egyre kevesebb alvásra lesz szüksége napközben. Ha ennek ellenére a szülők hagyják, hogy ugyanannyit aludjon, mint régebben, akkor könnyen abba a hibába eshetnek, hogy gyermekük „kialudja” magát már délután, így este sokkal később tud majd elaludni. Fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy mennyit és mikor alszik a pici, és ha nem ébred fel magától időben, akkor ébresszük fel!

2: Fogócska, bújócska, játszótér – a lényeg, hogy mozogjon eleget

Egy kisgyereknek sokkal nagyobb a mozgásigénye, mint egy felnőttnek. Gondoskodjunk arról, hogy eleget tudjon mozogni: vigyük játszótérre, amíg lehet, ha van kertünk, akkor labdázzunk, fogócskázzunk vele. Télen lehet majd hóembert építeni, hógolyózni és szánkózni, időnként pedig meglátogathatunk egy játszóházat is, vagy elmehetünk kirándulni, garantáltan jó móka lesz! Ezentúl apró trükkökkel is elérhetjük, hogy többet mozogjon gyermekünk, például kérjük meg, hogy segítsen összeszedni a játékait napközben.

3: Ne csak a testét fárassza ki

Ha nem fáradunk el szellemileg kellőképpen a nap folyamán, akkor nehezebben alszunk el. Ez nemcsak a felnőtteknél van így, hanem a gyerekeknél is. Erről azonban könnyen gondoskodhatunk játékkal, és játékos tanulással. Használjunk memóriát serkentő játékokat, vagy olyanokat, amelyek segítenek a színeket, formákat, számokat megtanulni, és persze beszélgessünk sokat a kicsivel, meséljünk neki.

4: A vacsora is okozhat gondokat

Nem is gondolnánk rá, de a vacsora is szerepet játszhat abban, hogy gyermekünk nehezen alszik el. Tele hassal csak a kisbabák szeretnek aludni, így próbáljunk odafigyelni arra, hogy ne adjunk túl sok ételt a kicsinek lefekvés előtt. Vacsorára már ne adjunk nehéz, magas kalóriatartalmú ételt gyermekünknek, hiszen nagyon megterhelheti a pocakját és nyugtalanabbul aludhat éjjel.

5: Alvás előtti rituálé

Az altatás nem akkor kezdődik, amikor betakargatjuk a picit, és mesélni kezdünk neki, hanem annál sokkal hamarabb. Az alvás előtti rituálé lényege, hogy olyan dolgokat csináljunk, ami megnyugtatja, ellazítja a gyermeket, felkészíti őt az alvása. Sokan például lefekvés előtt fürdetik a gyerekeket, de a fürdő nem mindig lazító hatású. Sok gyermekre élénkítően hat a pancsolás, így jobb legalább 1 órával a fektetés tervezett ideje előtt letudni a fürdést. Szintén felpörgeti a gyerekeket az esti játék. Próbáljunk odafigyelni arra, hogy a fektetést megelőző órákban már ne engedjük futkározni a kicsit, vagy olyan játékkal játszani, ami felzaklathatja őt.

A rituálé lényege, hogy minden a ugyanabban a sorrendben kövesse egymást az esti altatás előtt és az altatás közben. Így a kicsi megszokja a dolgok menetét, és sokkal könnyebben fog tudni ráhangolódni a pihenésre, gyorsabban elalszik, alvása mélyebb, nyugodtabb lesz. Mi lehet az esti rutin része? Például közös vacsora a család többi tagjával, közös mesélés, rajzolás. Sokat tud segíteni az is, ha az esti rutin részeként a kicsinek a számára megfelelő gyerekitalt adjuk.

A cikket szponzorálta a Milumil termékeket forgalmazó Numil Kft.

Forrás: Milumil