Gyerek-bajok: tévénézés - és alvászavarok?

#életmód #gyermeknevelés
2011.07.04. Módosítva: 2016.08.21.

A televíziónézés összefüggésben van a kisgyerekek alvászavaraival! Az éjszakai tévézés és az erőszakos tartalmú műsorok összefüggésben vannak a kisgyerekek alvászavaraival, ezért a szülőknek érdemes lenne fokozottan figyelniük a fiatalok tévézési szokásaira - figyelmeztet egy új tanulmány.

A Pediatrics című folyóirat internetes oldalán megjelent tanulmány szerint az alvászavarok - köztük a gyakori éjszakai felébredés, a nehéz elalvás, a rémálmok és a napközbeni fáradtság - jóval gyakoribbak azoknál a 3 és 5 éves kor közötti gyerekeknél, akik este hét óra után is tévéznek, és jobbára erőszakos tartalmú műsorokat néznek. Az eredmények nem mutattak azonban összefüggést a napközben nézett erőszakmentes műsorok és az alvászavarok között.

Az állami támogatással készült vizsgálatba bevont 617 kisgyerek közül 112-en küzdöttek hetente egyszer vagy többször is alvászavarral. Különösen azokat sújtotta a probléma, akik a legtöbb erőszakos műsort nézték az esti-éjszakai órákban.

A gyerekek átlagosan 73 percet töltöttek naponta a képernyő - legtöbbet a televízió - előtt, ebből 14 percet este hét óra után.

A tanulmány készítői a médiahasználat és a gyerekek alvászavarai közötti kapcsolatot elemző korábbi tanulmányokra támaszkodtak, és kikérdezték a résztvevők szüleit gyermekeik alvászavarairól és tévézési szokásairól is. A kutatás azonban nem volt elég mélyreható annak kiderítésére, hogy a televíziónézés okozza-e az alvászavarokat, vagy az eleve rossz alvók hajlamosabbak-e a tévénézésre, vagy esetleg a nem megfelelő szülői odafigyelés felelős a problémáért.

"A kisgyerekeknél a megnyugtató esti rituálék, köztük a meseolvasás és a szülői ölelés segíti legjobban az elalvást - mondta Marc Weissbluth, a chicagói Gyermek Emlékkórház alvászavarokkal foglalkozó specialistája. - A televízió épp ellenkezőleg tud hatni, mivel felébreszti a gyerekeket, és ha a szülőkkel töltött idő helyébe lép, akkor még egészségtelen is lehet."

Sok kisgyerek szokott napközben szundikálni, de ilyen korban a délutáni vagy koraesti fáradtság azt jelzi, hogy a gyereknek korábban kellene esténként ágyba bújnia - magyarázta. Szerinte a kevés alvás "ugyanolyan veszélyes, mint a vashiány", és viselkedési-, tanulási nehézségekhez, emlékezési problémákhoz is vezethet.

A tanulmány szerint a saját tévével rendelkező gyerekek naponta átlagosan negyven perccel többet tévéztek társaiknál. Nagyjából hatvan gyermek nézett naponta egy órán vagy még hosszabb időn át erőszakos műsorokat, és közülük 37 százalék küzdött rendszeres alvási problémával, míg az ilyen típusú műsorokat alig vagy egyáltalán nem nézőknél ez az arány 19 százalékos volt.

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetségének (AAP) irányelve szerint a két éven aluli gyerekeknek egyáltalán nem, míg az idősebbeknek legfeljebb napi két órát szabadna tévézniük. A szövetség arra ösztönzi a szülőket, hogy ne engedélyezzenek tévékészülékeket a gyerekek hálószobájában.

Korábbi tanulmányokból már kiderült, hogy négy amerikai kisgyerekből legalább egynek van televíziója hálószobájában. Sok szülő tévesen azt hiszi, hogy az esti tévézés segíti az elalvást - közölte Michelle Garrison, a tanulmány vezető szerzője, a seattle-i Gyermekkórház és Kutatóintézet munkatársa.

Forrás: MTI