Ezeket látta már?

Ősi asszonyok nyomdokain - a babahordozás

Régi korokban az asszonyok mellkasukon vagy a hátukon hordozták csecsemőjüket. A mai napig így tesznek a világ elmaradottabb részein élő anyák - de ma már a "civilizáltabb" országokban is újra felfedezték ennek a módszernek a vitathatatlan előnyeit.

Néhány éve rendezik meg a világ számos országában a Nemzetközi Babahordozó Hetet. Magyarországon a 2009-ben megalakult Ölelés Babahordozó Szakmai és Érdekvédelmi Egyesület (röviden Ölbebaba Egyesület) és a Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért (TAVAM) tagjai voltak legutóbb a fő szervezők.

Ősi asszonyok nyomdokain - a babahordozás

A babahordozás több okból is indokolt lehet: praktikus és érzelmi-pszichológiai megfontolásból is érdemes e módszerrel szállítani a pici babát. Ha pedig kisbabánk súlya elmarad a szokásostól, mert esetleg koraszülött volt, különösen ajánlott, hogy minél többet legyen a mellkasunkon (a bőr-bőr kontaktus persze ilyenkor a legjobb), mert ezzel a tüdeje és a szíve is jobban fejlődhet és hamarabb felzárkózhat kortársaihoz a baba.

"A hordozással való ismerkedést mindenkinél kétféle motiváció szüli: vagy eleve tudja a szülő, hogy jó a hordozás mindenkinek, és ezért hordoz (esetleg ismeri a kötődő nevelés alapelveit és magáénak érzi őket), vagy praktikus okokból ismerkedik meg a hordozással, mert pl. ahol lakik, nem tud babakocsit használni, vagy mert a babája nem bírja a babakocsit, vagy hasfájós..." - írja blogjában Haypál Orsolya, aki maga is kisgyermekes anya.

"hordozni nagyon jó... Jó érezni a babád minden mozgását, tudni, hogy télen nem fázik, élvezni, ahogy ő is mindent lát és érzékel, amit én, mégis védve van. Jó érzés, amikor a babád elalszik rajtad, és ott szuszog órákig. Közben pedig tudom végezni a dolgomat a háztartásban, bár főleg, amikor már háton hordoztam. Minden nyűgös helyzet javítható a hordozással: egy perc alatt el tudtam altatni, meg tudtam vigasztalni. Hordozott babával ugyanolyan szabadon mozgok, mint baba nélkül: nincs az a hendikep, amit a babakocsi tologatása jelent." - teszi hozzá később egy vele készült interjúban.

a babahordozó kendő előnyös a babának és a mamának is - érzik egymás testének melegét. A hordozás egészségéről egy másik kismama, Ónodi Ági így ír: "A kisbabák alapvető szükséglete a hordozás. Az újszülöttek csípőízülete fejletlen. Ez azt jelenti, hogy a csípőízületi vápa nem olyan mély, mint a felnőtteké, a combcsont feje nem ül benne stabilan. A csípőízület egészséges fejlődését az biztosítja, hogy a combcsont feje megfelelő irányból nyomja az ízületi vápát.

Mindez akkor valósul meg, ha a baba lába terpeszben és térben hajlítva van. Ha megnézünk pl. egy csípőn hordozott babát, láthatjuk, hogy a lábai pontosan így állnak. Sőt! Az anyuka csípője egy olyan "ergonómikus ülőke", ami az anyukának kényelmes, mert még külön segítséget jelentő hordozóeszköz nélkül is megoszlik a terhelés az anya csípője és keze között, és ahol a terpesztés mértéke a baba csípőfejlődése szempontjából éppen ideális. A baba-mama párost nézve én úgy látom, hogy a babát csípőre véve úgy illenek össze, mint egy összerakós játék két, egymás mellé való darabja. (...)

A hordozott kisbabának megadatik a folyamatos és mély biztonság és az egyenrangúság. Hiszen a biztonságot jelentő másik ember folyamatos testközelben van, a világot fölülről látják és tanulják, az emberek szemből érkeznek feléjük, a szükségleteik jelzéséhez nem kell sírniuk, elég finomabb jelekkel kifejezniük őket. Ez a titka az igény szerint hordozott gyermekek harmóniájának, önbizalmának, teljességének, önállóságának és szociális fejlettségének."

A babákat mellkasunkon és hátunkon is szállíthatjuk, a baba számára mindenképpen előnyös, ha a szülő testének melegét és annak megnyugtató közelségét érzi. Ráadásul nincs az a nyűg, amelyet a babakocsival való macera jelent, szabadon marad a kezünk, és mi magunk is jobban tudunk figyelni a csecsemő minden rezdülésére. Egyszóval, ez a baba és a mama (vagy éppen apukája) számára egyaránt megnyugtató módszer a közlekedésre. Ráadásul költségvonzata is töredéke a babakocsik árának...

A sokoldalú szövött hordozókendőben az apuka is a testén szállíthatja gyermekét. Manapság - jó tendencia! - egyre több a "babás apuka". Mivel a babahordozó kendő segítségével akár az édesapa is hordozhatja a picit. Így a kispapák és gyermekük között is szorosabb kötelék alakulhat ki a gyakori testkontaktus által. Ez pedig kettejük későbbi kapcsolatát is előnyösen alapozhatja meg.

Ősi asszonyok nyomdokain - a babahordozás
Forrás: EgészségKalauz