Ezeket látta már?

Passzív dohányzás és terhesség

Egy új tanulmány szerint a dohányfüst még abban az esetben is károsíthatja a magzatot, ha az anya mások cigarettafüstjét kénytelen szívni. Kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a nemdohányzó, ám passzív dohányos nők esetében 23%-kal növekszik a koraszülés esélye, míg a születési rendellenességek előfordulásának valószínűsége 13%-kal nagyobb.

A Pediatrics áprilisi számában megjelent tanulmány kiemeli, hogy a leendő apák legyenek tudatában a veszélynek, és semmiképpen ne dohányozzanak várandós partnerük közelében. Ezen kívül lehetőség szerint kerüljék azokat a helyzeteket, ahol előre láthatólag a passzív dohányzásnak lehet kitéve a kismama.

Passzív dohányzás és terhesség

A Nottinghami Egyetem kutatói által végzett tanulmányhoz Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Ázsiában és Európában végeztek kutatásokat, kifejezetten nemdohányzó terhes nőkön, akik nap mint nap szenvednek a dohányfüst káros hatásaitól akár otthonukban, akár munkahelyükön. Arra keresték a választ, hogy milyen lehetséges összefüggés van a passzív dohányzás és a magzati elhalás, az újszülöttkori halálozás, vagy a veleszületett rendellenességek között.

Az eredmények azt mutatják, hogy a passzív dohányzás majdnem olyan veszélyes a magzatra, mintha az anya önmaga is dohányozna, különösen a koraszülés és a születési rendellenességek tekintetében.

Dohányzó várandós anyák esetében a koraszülés esélye 20-34%-kal magasabb, míg passzív dohányzás esetén ez az érték 23%. A születési rendellenességek esélye hasonló képet mutat. Dohányzó anyák esetében 10-34%-kal nagyobb az előfordulás esélye, míg passzív dohányzás esetén 13%.

A cigarettában legalább 400-féle toxikus anyag található, köztük nehézfémek, DNS-károsító szerek és súlyosan toxikus, rákkeltő hatású anyagok a legismertebbek.

Forrás: www.sciencedaily.com, Pediatrics

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához