Ezeket látta már?

Semmi sem lehetetlen - szülés 60 felett?

2010.05.13. Módosítva: 2015.11.04.

Egy 62 esztendős asszony lett Bulgária legidősebb, elsőgyermekes édesanyja, aki embrió-visszahelyezés után ikreknek adott életet.

A 24 Hours napilap arról számolt be, hogy Kraszimira Dimitrova, a Rusze városából származó pszichiáter május 5-én császármetszéssel szülte meg ikerlányait, Mary-t és Jacqueline-t, akik külön-külön alig 1 kilogrammal születtek. Dimitrova az újságnak elmondta, hogy a terhesség embrió-visszahelyezés eredménye volt, és eredetileg hármas ikreket ültettek be, de az orvosok úgy döntöttek, hogy az egyik embriót eltávolítják. "Számomra a kor nem jelentett akadályt... annyira akartam gyereket szülni" – mondta.

Dimitrova, aki hamarosan nyugdíjba vonul, azért határozott amellett, hogy teherbe esik, mert a hatóságok életkora miatt nem engedélyezték számára az örökbefogadást.

"Nem szeretnék túl sokat töprengeni a jövőn. Remélem, hogy a babák rendben lesznek" – nyilatkozta.

Georgij Hubcsev szülész-nőgyógyász, aki a szülést levezette, a BTA hírügynökségnek elmondta, hogy ez még csak a második olyan eset volt a világon, amikor 60 éven felüli nőbe ültettek vissza embriót, ami ikrek születését eredményezte. A világ legidősebb édesanyja a 70 éves indiai Omkari Panwar, aki 2008-ban szült ikreket.

Tunde Okewale, az eljárást vezető orvos arról számolt be, hogy kedden Nigériában egy 57 esztendős asszony országa legidősebb édesanyjaként egy kislányt szült, aki mesterséges megtermékenyítés (IVF) útján fogant meg.

Forrás: Medipress