Ezeket látta már?

Egyszerű dolog a szobatisztaságra szoktatás?

2011.08.17. Módosítva: 2015.11.04.

Idejében bilire kell szoktatni a gyereket?! Bármelyik szülő készséggel megerősíti, hogy a szobatisztaságra nevelés sok időt és türelmet igényel. Az orvosok szerint azonban sok szülő túlságosan kései időpontra halogatja ezt a fejlődési mérföldkövet.

A szakemberek szerint 18 hónapos korra meg kell tanítani a kicsiket a bili használatára. Nem kétévesen, vagy még később, ahogy mostanában szokásos. Akik túl sokat várnak vele, sokkal gyakrabban szenvednek "baleseteket", mikor iskolába kerülnek, esetleg fájdalmas húgyúti fertőzések alakulnak ki náluk.

Egyszerű dolog a szobatisztaságra szoktatás?

Kanadai kutatók azt állítják, hogy akik csak két éves kor után lesznek szobatiszták, nem marad elég idejük arra, hogy tökéletesítsék a vizelettartási képességüket iskolás korukig. Ráadásul sok pelenkás nem tanulja meg azt sem, miként ürítse ki teljesen a hólyagját, így az abban pangó vizelet fájdalmas fertőzésekhez vezethet. Nagy-Britanniában a bilire szoktatás általában két éves kor után kezdődik, de a tanárok panaszkodtak már olyanra is, aki pelenkában küldte a gyereket iskolába, mert nem volt ideje szobatisztaságra nevelni.

Az Albertai Egyetem kutatói több, már megjelent tanulmányt tekintettek át, melyekből kiderült, hogy azok a gyerekek, akik tovább maradnak pelenkában, nagyobb eséllyel szenvednek majd inkontinenciától és húgyúti betegségektől. Dr. Darcie Kiddoo, az egyetem munkatársa elmondta: "A szobatisztaságra nevelés egy természetes folyamat, a fejlődés velejárója, mégis kevés tudományos adat áll rendelkezésre róla a gyermekorvosok számára. Van rá bizonyíték, hogy a kései szobatisztaságra nevelés esetén több gyereknél alakul ki vizelettartási probléma."

A fiúknál általában hosszabb ideig tart a szoktatás, mert azt is ki kell okoskodniuk, miként ürítsék ki a hólyagjukat állva. A szülőknek gyakran azt tanácsolják, hogy hagyják gyermeküket kiválasztani a saját bilijüket és a felnőtt alsóneműt, így sokkal lelkesebben állnak hozzá a szobatisztaság kérdéséhez.

Forrás: Medipress