Ezeket látta már?

Szülés utáni depresszió - egy kritikus kérdés

Fokozottan fenyegeti a depresszió a kisgyerekes szülőket! A kisgyerekes szülők - nemcsak az anyák, hanem az apák - körében tapasztalható depressziós tünetek fokozott kockázatára hívta fel a figyelmet egy új brit kutatás.

A University College London kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a 12 évesnél fiatalabb gyereket nevelő szülőknél viszonylag gyakran lép fel depresszió, a legnagyobb eséllyel a gyermek első életévében. A vizsgálat szerint az ifjú apák is a normálisnál nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Szülés utáni depresszió - egy kritikus kérdés

A kutatók 87 ezer nagy-britanniai pár orvosi nyilvántartását elemezték a gyerekeik születésétől kezdve egészen azok 12 éves koráig. Ez idő alatt az anyák 39 százalékánál és az apák 21 százalékánál diagnosztizáltak legalább egyszer depressziót vagy írtak fel nekik valamilyen antidepresszáns gyógyszert.

Az anyák esetében 14 százaléknál a gyerek első életévében jelentkeztek a depresszió tünetei, ami összhangban is van a korábbi kutatásokban már kimutatott szülés utáni depresszió előfordulási rátájával. Újdonságnak számít azonban az a megállapítás, hogy az apák 4 százaléka is depressziós tünetekkel fordult orvoshoz még a gyerek egyéves kora előtt.

Miután a gyerek betöltötte az első életévét a szülők depresszióra való hajlama jellemzően csökkent: az anyáknál 6, az apáknál pedig 2-3 százalékra esett vissza az arány.

A szülés utáni depresszió ugyan ma már széles körben elismert jelenség, az mindeddig vita tárgya volt, hogy általánosságban a nők - bármelyik más életszakaszukhoz képest - hajlamosabbak-e a depresszióra röviddel a szülés után.

James Paulson norfolki professzor - aki nem vett részt a brit vizsgálatban - leszögezte: a londoni eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy a gyerekek születése utáni év a legkritikusabb életszakasz a szülők számára a depresszió kialakulása szempontjából.

Korábban a szakértők az anyák hormonális változásával próbálták magyarázni a szülés utáni depresszió jelenségét. Paulson felhívta a figyelmet arra, hogy az újabb kutatások már abból indulnak ki, hogy inkább pszichoszociális tényezők - a stressz, a fokozott munkahelyi követelmények, a támogatás hiányának érzete - miatt jelentkezhetnek nagyobb eséllyel a szülés utáni lehangoltság tünetei. Ugyanezek a tényezők magyarázhatják az apáknál fellépő depressziót is - mutatott rá a professzor.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához