Ezeket látta már?

Terhességi cukorbetegség: ezekre figyeljen oda a későbbiekben is!

terhesség, cukorbetegség, inzulin, diabetológus, vércukorszint

A terhességi cukorbetegség egyre több nőt érint világszerte, és megfelelő terápiája kiemelt jelentőséggel bír.

Mindez azonban nem merül ki a várandósság során elvégzett vizsgálatokban és kezelésben, hiszen az újdonsült anyukát bizony fontos utánkövetni, mivel a gesztációs diabétesz a későbbiekben is éreztetheti hatását. Hogy mi mindenre érdemes figyelnie az érintetteknek és a kezelőorvosuknak, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.

A terhességi cukorbetegség hatásai a szülést követően

A terhességi cukorbetegség előfordulása növekvő tendenciát mutat világszerte, így Magyarországon is, ahol a becsült adatok szerint a várandósságok 8-14 %-a szövődik terhességi cukorbetegséggel. Azt sokat hangoztatják a szakemberek, hogy az állapot megfelelő kezelése milyen nagy jelentőséggel bír mind a magzatra mint a kismamára nézve, ám arról sajnos már kevesebb szó esik, hogy mi a teendő a szülés után. Hiszen az esetek többségében a vércukorszint hamar rendeződik, így az anyuka általában visszatér az addigi életviteléhez. Ám emiatt meglehet, hogy komoly problémái származnak majd a későbbiekben!

A szülést követően a legtöbb esetben a vércukorszint rendeződik. Ez azt jelenti, hogy még a kórházi tartózkodás során fontos ellenőrizni az értékeket, ugyanis a szülés után 24-48 órában az inzulin igény jelentősen csökken, így a terhesség során alkalmazott terápiát le kell állítani!

Ismert tény, hogy a terhességi cukorbetegség a későbbi cukorbetegség egyik legjelentősebb kockázati tényezője, valamint, hogy az ilyen terhességekből született gyermekeknél is nagyobb eséllyel lép majd fel szénhidrát anyagcserezavar.

Érdemes tudni, hogy azoknál, akiknél terhességi cukorbetegséget állapítottak meg, 7-10 éven belül 30-50% az esély arra, hogy 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki náluk. Ráadásul nem csak a diabetes, hanem a kardiovaszkuláris betegségek esélye is megnő terhességi cukorbetegség után. Éppen ezért nagyon fontos az érintettek rendszeres szűrése, utánkövetése, mind diabetológiai, mind kardiológiai szempontból.

“Statisztikák szerint azok a nők, akiknél terhességi cukorbetegség állt fenn a várandósságuk alatt, a szülés után tíz évvel túlsúllyal küzdöttek, harmaduknál magasvérnyomás lépett fel és csaknem 15%-uknál albumin volt a vizeletükben. Megfigyelések szerint ekkor a keringési betegségre való kockázatuk négyszeres a nem GDM-es nőkéhez képest. Az IGT gyakorisága kb. 12%, a cukorbetegségé pedig kb. 51%. Amennyiben a terhesség alatt inzulinkezelésre is szüksége volt a kismamának, ugyanezen idő alatt (vagyis 10 éven belül) a cukorbetegség fellépése elérheti a 60%-ot is!”

A terhességi cukorbeteg kismama utógondozása

Az első vércukorszint ellenőrzése, ami még a kórházban megtörténik. Utána a 6 hetes kontrollon, melynek során OGTT vizsgálatot végzünk. Ha az értékek rendben vannak, akkor legközelebb a szülést követő 1 év múlva javasolt a terheléses vércukorvizsgálat. Ha ott se találunk rendellenes értékeket- úgy elég utána 1-2 évente az OGTT vizsgálat (természetesen tünetek esetén előbb). Amennyiben prediabéteszt igazolnak, (IFG, IGT), szigorú életmódterápia szükséges, esetleg gyógyszeres kezelés (metformin). Ilyen esetben gyakoribb OGTT szűrés (fél-évenkénti) javasolt- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Nagyon fontos, hogy a terhességi cukorbetegéget követően a beteg utógondozása interdiszciplináris feladat: szükséges, hogy részt vegyen benne a diabetológus, dietetikus, védőnő, háziorvos, kardiológus is.

Hogyan csökkenthető terhességi cukorbetegség után a manifeszt cukorbetegség fellépésének esélye?

  • A cukorbetegség kialakulásának esélye mind az anyánál, mind a gyermekénél csökkenthető hosszú szoptatással (minimum egy év)
  • egészséges étrend követésével
  • rendszeres mozgással

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ>

Ha forgatom a fejem, miért ropog a nyakam? Itt a válasz

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

terhesség

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához