Ezeket látta már?

Terhességi diabétesz: felléphet-e a következő várandósságokban?

terhesség, cukorbetegség, diabétesz, várandósság

Ha az állapotot nem kezeljük, az súlyos kockázatot jelent mind az anya, mind pedig a magzat számára.

A terhességi diabétesz (GDM) a szénhidrát anyagcsere olyan zavara, amely terhesség alatt, jellemzően a második vagy harmadik trimeszterben alakul ki. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, terhességi specialistája arra hívja fel a figyelmet, hogy a GDM kiújulására a következő várandósságokban is számítani lehet.

A gesztációs diabéteszről

A hormonális változások és az inzulinérzékenység csökkenése miatt a babavárás idején akár 3-4-szeresére is emelkedhet az inzulinszükséglet. Amennyiben ezt a fokozott inzulinigényt a szervezet nem tudja kielégíteni, akkor a vércukorszint megemelkedik, terhességi diabétesz alakul ki.

– mondja dr. Porochnavecz Marietta. Ha az állapotot nem kezeljük, az súlyos kockázatot jelent mind az anya (pre-eklampszia, szülési trauma, koraszülés, császármetszés), mind pedig a magzat számára (makroszómia, hipoglikémia). A GDM szövődményei között kell megemlíteni, hogy mind az anya, mind a gyermeke esetében fokozott kockázata van a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a későbbiekben. Amint fény derül tehát a betegségre, szigorú diétát és szükség esetén inzulin terápiát írunk elő, emellett az életmód terápia részeként a rendszeres mozgást is be kell illesztenie a kismamának a hétköznapjaiba.

Kiket érint a terhességi diabétesz?

A 35 évnél idősebb anyai életkor, asszisztált reprodukció, 30 feletti BMI vagy a várandósságot megelőzően fennálló inzulinrezisztencia esetében; akiknek a családi kórtörténetükben szerepel a cukorbetegség vagy az előző várandósságuk alatt is volt gesztációs diabéteszük – ezek a kismamák fokozottabban ki vannak téve a GDM kockázatának. Ha pedig a kismama előző terhességében GDM-et diagnosztizáltak, akkor a jövőbeni terhességeiben is számíthat a betegség fellépésére.

A szakirodalmi adatok alapján a GDM-ben érintett nők körülbelül 50-73 százalékánál alakul ki ismételten terhességi diabétesz a későbbiekben. A kiújulás kockázatát az etnikai hovatartozás is befolyásolhatja (pl. a kínai, délkelet-ázsiai, közel-keleti vagy dél-amerikai nők esetében magasabb a kockázat). Klinikai vizsgálatok szerint azoknál a nőknél, akiknél korábban GDM-et diagnosztizáltak, a magasabb terhesség előtti testtömeg-index, a terhesség korai szakaszában mért magasabb éhgyomri glükózszint, 4000 grammnál nagyobb születési súlyt mutatták ki szoros összefüggésben a GDM kiújulásával. A gesztációs diabéteszes terhesek gyermekei között magasabb a kockázat gyermekkori vagy felnőttkori elhízásra, glükóz intoleranciára és 2-es típusú diabetes mellitusra.

Ha korábban már volt gesztációs diabétesze

-Ha tudomásunk van róla, hogy a gesztációs diabétesz a korábbi várandósság alatt már fennállt, akkor a jelen terhesség korai szakaszában, már a 10-12. héten elküldjük terheléses vércukor vizsgálatra. Ha ez nem mutat kóros értékeket, akkor ezt a vizsgálatot a második trimeszterben a 24-28. hét között megismételjük. A GDM-mel érintett kismamáknak azt tanácsolják, hogy a szülést követően is folytassák az egészséges életmódot, hogy a jövőbeli terhességekben megelőzzék a GDM és kesőbbiek során 2-es típusú diabétesz kialakulását. A testsúly optimalizálása, az egészséges, változatos táplálkozás és a rendszeres mozgás segítségével sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a további terhességek során a terhességi cukorbetegség fellépését. A szülést követően hat-tíz héttel majd egy évvel később is javasolt az OGTT ismételt elvégzése, majd kétévente – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa, terhességi specialistája.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lombikprogram: ennyire fontos a D-vitamin pótlása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyerektervezés

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához