Ezeket látta már?

Terhességi cukorbetegség - és későbbi kockázatok

A terhességi cukorbetegség később is kockázati tényező marad! Nagyobb a kockázata, hogy később 2-es típusú diabéteszük lesz azoknak a nőknek, akiknél várandósságuk idején terhességi cukorbetegség alakul ki, mégis keveseknél végzik csak el a szülés utáni szűrést - állapították meg amerikai kutatók.

A Quest Diagnostics nevű, laboratóriumi teszteket gyártó óriáscég megrendelésére készült felmérésben 900 ezer terhes nő egészségügyi adatait elemezték. A tanulmány eredményét az Obstetrics and Gynecology című szakfolyóirat legutóbbi számában ismertették.

Terhességi cukorbetegség - és későbbi kockázatok

A terhességi cukorbetegségben szenvedő nők mintegy felénél a szülést követően 2-es típusú diabétesz fejlődik ki egy éven belül. A Quest felmérése szerint a jelentős kockázat ellenére a szülés utáni 6 hónapban az amerikai kismamák csupán 19 százalékánál végzik el a cukorterheléses tesztet.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy bár a nők 2-10 százalékánál kialakul terhességi cukorbaj, várandósságuk alatt is csak minden harmadik leendő anyánál végezték el a tesztet. Egyeseknél az orvos nem látott emelkedett kockázatot, ezért nem rendelte el a tesztet, mások orvosuk tanácsa ellenére maradtak távol a vizsgálattól.

A szakemberek azt javasolják, hogy a megnövekedett családi leterheltség ellenére szánjanak az anyák időt heti négyszer félórányi mozgásra, és testsúlyuk 5-7 százalékos csökkentése is előnyösen hat vércukorszintjükre.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához