Ezeket látta már?

UNICEF: gyermekek - és gyermeki jogok

Gyerekeket kérdezett az UNICEF jogaik érvényesüléséről. Az UNICEF magyar bizottsága által megkérdezett gyerekek többsége nem tapasztalja meg, hogy lennének jogai, és harmaduk gondolja úgy, hogy szüleiknek joguk van megütni őket. A magyar szervezet 2800 gyermek részvételével, az ENSZ gyermekjogi egyezményéhez kapcsolódó civil jelentés keretében végezte a vizsgálatot.

Ahogy az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben olvasható, 2012-ben Magyarország harmadik alkalommal ad számot az ENSZ gyermekjogi bizottsága előtt a gyermekjogi egyezmény végrehajtásáról.

UNICEF: gyermekek - és gyermeki jogok

A kormány mellett egy civil szervezetekből álló koalíció is készít beszámolót, és a gyermekjogi bizottság a két jelentést együttesen értékeli. Az ENSZ gyermekalapjának magyar bizottsága ennek a civil koalíciónak a tagjaként készítette el az első olyan magyar jelentést, amelyben az érintettek is hangot adhattak véleményüknek - emelték ki.

Mint írták, 2700 18 év alatti gyerek töltötte ki kérdőívüket, 100 gyermek pedig rajzot, prezentációt, plakátot, videofilmet készített arról, milyen gyermekjogokat ismer, és szerinte melyek a legfontosabbak. A részt vevő intézmények között volt az SOS Gyermekfalu, a Menedék Egyesület, a fóti Waldorf Iskola és a Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény is.

A nem reprezentatív felmérés tanúsága szerint a magyar gyerekeknek az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz, valamint a játékhoz, szabadidőhöz való jog a legfontosabb. Ezzel együtt a szervezet munkatársai úgy látták, hogy a részt vevő gyerekek többsége számára a gyerekjog elvont fogalom maradt, mert a mindennapok tapasztalatai nem támasztották alá, hogy ők ténylegesen rendelkeznek a jogosultságokkal.

A kérdőívet kitöltő gyerekek 90 százaléka tudta, hogy 18 éves korig számít valaki gyereknek, és azzal is tisztában volt 85 százalékuk, hogy léteznek gyermekjogok; a gyermekjogi egyezményről ugyanakkor harmaduk nem tudott. Míg az iskolai élet, a tanulás és a különélő szülővel való kapcsolattartás joga területén csaknem 85 százalékuk adott helyes választ, addig a testi fenyítés terén a gyerekek harmada gondolta úgy, hogy a szülőknek joguk van megverni, megütni őket.

A gyerekek válaszaiban azonban nem csak a fizikai erőszak jelent meg: a lelki, érzelmi erőszak egyes formáiról (figyelem és tisztelet hiánya, kiközösítés, verbális erőszak) a gyerekek 63 százaléka számolt be. A gyerekek egymás közötti erőszakos cselekményeiben is a verbális, illetve érzelmi bántalmazás szerepelt az első helyen (csúfolódás, kiközösítés, online zaklatás). Emellett a család anyagi helyzete, a pénztelenség és a szülők, barátok elvesztésétől való félelem jelentett magasabb arányban problémát számukra.

A gyermekjogi egyezményt 23 évvel ezelőtt fogadta el az ENSZ, az Egyesült Államokon és Szomálián kívül minden ország aláírta. Magyarországon 1991-ben hirdették ki.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához