Ezeket látta már?

Vajúdás

A vajúdás a terhes nő életében a szülés megkezdésétől a gyermek, majd a méhlepény megszületése között eltelt idő. A vajódást 4 szakaszra oszthatjuk:

1. Tágulási szak: Tágulási szak a rendszeres fájások kezdetétől a méhszáj maximális kitágulásáig (eltűnéséig) tart. Tágulási szak során a fájások egyre gyakoribbá, elhúzódóbbá és erősebbé válnak. A tágulási szak végén általában 2 percenként jelentkeznek, legalább 1 percig tartanak és a méh erős megkeményedésével járnak. Tágulási szak során különül el a méh izmos összehúzódó ("aktív") szakasza a kötőszövetes táguló ("passzív") szakaszától.

Vajúdás

2. Kitolási szak: A kitolási szak a méhszáj maximális kitágulásától (eltűnésétől) a gyermek megszületéséig tart. A méhszáj maximális kitágulása után a magzat elölfekvő része (normális esetben a fej) bekerül a méhüregbe, átlépve a medence legszűkebb részét, a bemenetet (linea terminalis). Ilyenkor az anya reflexszerűen "nyomni" kezd, azaz segíti a baba világra jöttét reflexes hasprés segítségével. A kitolási szak során végzi a baba a forgását, melynek végén a baba feje, a tarkótájjal megtámaszkodik a szeméremcsont alatt és úgy gördül ki, hogy arccal az anya valamely combja felé nézzen. Normális esetben a kitolási szak legfeljebb egy óráig tarthat, de epidurális ("gerinc"-) érzéstelenítésben vezetett szülés esetén ennél normális esetben is sokkal tovább tarthat.

3. Lepényi szak: A lepényi szak a baba megszületésétől a méhlepény világra jöttéig tart, időtartama általában nem hosszabb, mint 20 perc.

4. Lepény utáni (posztplacentáris) szak: A lepény megszületését követő 2 óra, melyet az anya, megfigyelés mellett, a szülőszobán tölt.

Előfordulás

Vajúdással ér véget minden 16 hét feletti terhesség. A terhesség 16. hetén túl tehát a vetélés is vajúdás mellett következik be, 16. hét előtt viszont a magzat csak egyetlen "szakaszban" lökődik ki.

Egyéb tudnivaló

A császármetszést a méh kötőszövetes, táguló, "passzív" szakaszán végzik el a jelentősebb vérzés elkerülése érdekében. Ezért még tervezett császármetszés előtt is fontos a vajúdás metszésre alkalmas passzív szakasz megteremtése érdekében.

A vajúdás a magzat agyalapi mirigyéből stresszhormonokat szabadít fel, melyek a magzat tüdejében érésében nagyon fontosak. Többek között ezért egészségesebb a császármetszésnél a vajúdást követő hüvelyi szülés.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához