Ezeket látta már?

Várandósság: elege van a reggeli rosszullétektől? Ezt teheti ellene!

várandósság, terhesség, reggeli rosszullétek, terhesvitamin, várandósvitamin

Ha várandósság, akkor reggeli rosszullét. Ez egy olyan probléma, mely a terhes nők zömét érinti, de igazán csak azok értik a jelentőségét, akik kénytelenek átélni.

Persze a vágyott család érdekében ezt is vállalják a nők, de azért, ha egy mód van rá, legalább mérsékelni próbálják a rosszulléteket. Erre pedig több lehetőség is kínálkozik! A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos segít a ratkotunde.hu jóvoltából.

Mi az oka a reggeli rosszulléteknek?

A terhesség sajnos sokszor jár együtt a reggeli rosszullétekkel - persze ezek nem csak reggel jelentkezhetnek, és sajnos nem mindig tűnnek el az első trimeszter után. Mivel a magzat a kezdetekben még annyira apró, hogy semmilyen szervmozgást nem eredményez - vagyis sem a gyomrot, sem a beleket, májat nem tolja odébb -, így ez nem okozhatja a rosszulléteket.

Harmadik, emlékeztető oltás terhesség alatt? Ezt mondja az ajánlás!

A ludas a HCG hormon, mely azonban feltétlenül szükséges a várandósság kialakulásához és normál lefolyásához is. A terhesség 10. napjától ugrásszerűen megnő ennek a hormonnak a szintje, és magas is marad a terhesség végéig. A reggeli rosszullét a várandós nők mintegy 80%-át érinti, és vigasztaló lehet, de a Karolinai Egyetem kutatása alapján, azok a nők, akik reggeli rosszulléttel küszködnek, kisebb eséllyel élik át a korai vetélést. Az ok, hogy amikor a baba és a méhlepény is rendben fejlődik, akkor a HCG hormon szintje is magas, vagyis a rosszullétek is jelentkezhetnek – ez azonban nem “szentírás”, rosszullétek nélkül is kiváló egészségnek örvendhet a magzat és a kismama is!

Meddig tartanak és meddik OK a reggeli rosszullétek?

Sokakban merül fel a kérdés, hogy nem okozhat-e gondot a reggeli rosszullét? Nos, a válasz az, hogy okozhat, de ez viszonylag ritka. Abban az esetben lehet szükség szakember segítségére, ha a kismama erőteljesen hány, és ez már a kiszáradást, vagy a baba tápanyagellátottságát veszélyezteti! Hogy ez mikor jön el? Ezt a szakember dönti el, a reggeli rosszullétekről a kontroll alkalmával érdemes beszámolni a kezelőorvosnak.

Mit tehetünk a reggeli rosszullét ellen?

Megállítani a dolgot nem lehet, az a természet feladata. Van, akiknél a rosszullétek a teljes várandósság alatt jelen vannak, és vannak olyanok is, akiknél néhány hét után eltűnik. Sőt, olyan szerencsések is akadnak szép számmal, akik a rosszullétet a várandósság alatt hírből sem ismerik.

Minden ember más, mindenkinek más segíthet, ezt ki kell tapasztalni. Amiben azonban szinte minden kismama némi enyhülésre lel, az a stressz kerülése, a megfelelő pihenés és a vitaminbevitel. Ezen felül a gyömbér és a citrom tehet jó szolgálatot, mindkettőnek nyugtató hányingercsökkentő hatása van

A stressz és a pihenés nem szorul magyarázatra, hiszen akkor is okozhatnak rosszulléteket, ha a nő történetesen nem terhes. A vitaminbevitel esetében pedig a B-vitaminokra érdemes koncentrálni. Ezek ugyanis nem csak a baba fejlődése miatt fontosak, hanem segítenek megnyugtatni a gyomrot, elűzni a hányingert.

Segítenek-e a várandósvitaminok a reggeli rosszullétek ellen?

A vitaminok pótlására jó módszer a várandósvitamin szedése, melyet mára a szakemberek döntő többsége javasol. Itt azonban több fontos szempontot is figyelembe kell venni. A tápanyagok hasznosulása lényegesen jobb, ha a készítmény komplex, vagyis sok összetevőt tartalmaz, és a benne szereplő anyagok szerves kötéssel vannak jelen (-citrát; -glükonát). A B-vitaminok esetében azt is meg kell említeni, hogy bizony növeli az étvágyat, és a baba fejlődésének szempontjából a harmadik trimeszterben a B6-vitamin kivételével már nincsen rájuk szükség. A túlzott terhesség hízást segíthet elkerülni, ha olyan készítmény választunk, mely a harmadik trimeszterre már a B-vitaminok közül csak a B6-vitamint tartalmazza.

Forrás: ratkotunde.hu