Ezeket látta már?

Veszélyekkel járhat az elhízott nők terhessége!

2010.06.11. Módosítva: 2015.11.04.

Súlyos gondot jelentenek a gyereket szülő elhízott nők az Egyesült Államokban. Egyre súlyosabb gondokat jelentenek az amerikai kórházakban a gyereket szülő elhízott nők - számolt be a problémáról a The New York Times, hozzátéve: mind több anya jelentős súlyfelesleggel vállal gyereket.

New York öt neves kórházában - a manhattani Beth Israel és a Mount Sinai orvosi központban, a brooklyni Maimonides, a bronxi Montefiore és a Bronx-Lebanon kórházban - az orvosok közösen igyekeznek megoldást találni.

Az amerikai népesség az utóbbi egy nemzedék alatt tovább hízott, egyidejűleg nőtt a szívbetegségek, a cukorbetegek és az idő előtt elhalálozások száma. A súlyfelesleg megnehezíti a szülészetek működését is. Minden ötödik nő elhízottan, 30-asnál nagyobb testtömegmutatóval esik teherbe (ez egy 164 centiméter magas nő esetében 82 kilogramm feletti testsúlyt jelent).

A kövérebb nők körében sokkal több a császármetszés. A 20-25-ös testtömegindexű nőknél ez az arány 11 százalék, 30-35-ös mutató esetén már 25, 40-es érték felett pedig 43 százalék. A kórházak aggódnak a sebészeti beavatkozás miatt, mert az elhízott nőknél gyakoribb a magas vérnyomás, a cukorbetegség, és a szülés során gondok jelentkezhetnek az érzéstelenítéssel, vérzések léphetnek fel, sőt agyi érkatasztrófa alakulhat ki.

A kövér nők szüléseinél több a haláleset. New York államban 2003 és 2005 között a szülés közben elhalálozó anyák vesztét az esetek kétharmadában kövérségük okozta. A statisztikák szerint a normál testsúlyú nőkhöz képest náluk háromszor gyakrabban fordul elő, hogy az újszülöttek az első hónapban meghalnak, és majdnem kétszer nagyobb a halva születés valószínűsége.

New Yorkban felmerült annak a javaslata, hogy külön központokat létesítsenek az elhízott terhes nők számára, ahol táplálkozási tanácsokat adnának nekik, és felkészülnének a vészhelyzetekre.

A kövér terhes nők ellátása a rutinműveleteket is megnehezíti, a vastag zsírrétegeken keresztül például nehezebb a véna megtalálása a vérvételhez. Ugyancsak problémát jelent a berendezések teherbírása: a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kórházában az orvosok nemrégen külön tanácskozást szenteltek annak, hogy a szülőasztalok összerogyhatnak a súlyosabb terhes nők alatt.

Forrás: MTI