Ezeket látta már?

Veszélyes anyagok: termékeny korú nők számára

Újabb anyagokról derült ki, hogy csökkentik a termékenységet. Egyes műanyagipari adalékanyagokkal és növényvédő szerekkel dolgozó nők között gyakoribbak a meddőségi problémák, gyermekeiket pedig kisebb súllyal hozzák a világra.

A kutatók 60 ezer nő adatát elemezték, átlagéletkoruk 30 év volt. Mindannyian 2002 és 2006 között voltak terhesek. Több mint kétharmaduk előre tervezetten lett terhes.

Veszélyes anyagok: termékeny korú nők számára

3719 nőről ismert volt, hogy mennyi ideig próbálkozott a teherbeeséssel - 15 százalékuk hat hónap alatt, 10 százalékuk pedig egy év alatt esett teherbe. Hat hónap alatt illetve azon túli teherbeesés a kutatók szerint már hosszú időnek számít.

Minden 20. nő ( 5,5 százalékuk) koraszülött gyermeket hozott a világra ( 37. terhességi hét előtti szülés) , alig több mint 1 százalékuk a 34. terhességi hét előtt szülte meg utódát. A gyermekek körülbelül 15 százaléka 3000 grammnál kisebb súllyal jött a világra, 5 százalékuk születéskor kevesebb, mint 2500 grammot nyomott.

Számos, korábban már ismer tényező befolyásolja a fogamzáshoz szükséges időtartamot illetve a születési súlyt: az idősebb anyai életkor, az alacsonyabb iskolázottsági szint, az etnikum, a dohányzási és alkoholfogyasztási szokások.

Azok a nők, akik munkájuk során ftalátokkal (a műanyagok rugalmasságának fokozására használt vegyületek) kerülnek kapcsolatba vagy növényvédő szerekkel dolgoznak, több, mint kétszer gyakrabban fogannak meg hat hónapon túl és kétszer gyakrabban szülnek alacsony születési súlyú magzatokat. (A kutatók szerint azonban az abszolút kockázat még így is alacsony marad).

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához