Ezeket látta már?

Vetélés utáni trauma...

Évekig tartó traumát okozhat a vetélés az anyának! A meg nem született, elvesztett magzat miatti pszichológiai hatás évekig elhúzódhat, még egy egészséges baba világra jötte után is depressziótól és szorongástól szenvedhet az anya - idézte csütörtökön brit és amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/news).

A British Journal of Psychiatry című szakfolyóirat online kiadásában közzétett tanulmányhoz 13 ezer brit nő egészségügyi adatait tekintették át.

Vetélés utáni trauma...

A terhességek közel ötöde végződik vetéléssel, a halva születések aránya pedig 0,5 százalék. Közkeletű feltételezés, hogy egy következő, egészséges baba születésével a nők túljutnak a magzat elvesztése által okozott pszichológiai hatásokon. A mostani elemzés azonban azt mutatta, hogy ez nem mindig történik így.

A vizsgálatba bevont nők közül 2800-nak volt vetélése, náluk jóval nagyobb valószínűséggel tapasztaltak depressziót és szorongást a következő terhességük alatt és után is, mint azoknál a nőknél, akik életében korábban nem történt ilyen esemény. A hatást az egészséges gyerek megszületése után még mintegy három évig tapasztalták.

A mostani tanulmányhoz egy, az 1990-es években indult, a Bristoli Egyetem kutatói által lefolytatott követéses vizsgálat adatait használták fel, melyben 14 ezer gyerek és szüleik sorsát követik nyomon.

Emma Robertson Blackmore, a New York-i Rochester Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az anyai depresszió az egész családra negatív hatással van, ezért különösen fontos a mostani megállapítások fényében, hogy a vetélésen átesett nőkkel miként foglalkoznak következő várandósságuk idején.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához