Ezeket látta már?

Betegségek - és babonák?

2011.10.22. Módosítva: 2015.11.04.

Egy tanulmány szerint továbbra is sok brit hisz a kisebb betegségekkel kapcsolatos babonákban.

A megkérdezett kétezer brit felnőtt zömében olyan hiedelmek élnek, hogy a répafogyasztás javítja az éjszakai látást, vagy a sok stressztől megőszül a haj. Mike Smith, a kutatás vezetője maga is "hihetetlennek" nevezte közleményében, hogy még mindig mennyi téves képzet él manapság is az emberek fejében az enyhébb betegségek okairól, illetve megelőzéséről.

Betegségek - és babonák?

A válaszadók több mint egyharmada gondolta, hogy a cukor váltja ki a gyerekek hiperaktivitását. A megkérdezettek 37 százaléka pedig úgy vélte, hogy testhőmérsékletünk javát a fejünkön keresztül veszítjük el.

Valójában az arc, a fej és a mellkas érzékenyebb a hőmérsékletváltozásra, mint a test többi része, a kutatások szerint azonban teljesen mindegy, hogy a test melyik részét burkoljuk be, ugyan azt a hatást érjük el.

A tanulmány eredményei arra utalnak: a lakosság zöme még mindig elhiszi, hogy a sok tévézéstől négyzet alakú lesz a szeme, vagy a répától jobban lát éjszaka. Ezeknek a hiedelmeknek nyilvánvalóan semmi köze a valósághoz, ellenben jól mutatják, hogy mindegy, hány milliót ölünk az egészségügybe és a felvilágosításba, egyes egészséggel kapcsolatos mítoszok tovább élnek - mondta Smith.

A "Fertőzés-tanulmány" arra is rámutatott, hogy a britek csaknem fele szerint a férfiak felnagyítják panaszaikat, hogy nagyobb együttérzést váltsanak ki. A résztvevők 38 százaléka úgy vélte: a férfiak egyébként is hosszabb idő alatt kecmeregnek ki egy betegségből, mint a nők. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek több mint fele internet segítségével önmagát diagnosztizálja betegség esetén.

A felmérésre Matt Damon, Gwyneth Paltrow és Jude Law új thrillerének, a Fertőzés című filmnek a bemutatása alkalmából került sor Nagy-Britanniában.

Forrás: MTI