Ezeket látta már?

A vényköteles D-vitaminban másmilyen vitamin van? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

d-vitamin, adagolása, immunerősítés, vitamin

Sokan szedik nagy mennyiségben a D-vitamint, de mennyi az indokolt valójában? A vakcinainfós orvosok válaszolnak.

Az olvasó kérdése:

Tisztelt orvosok!

D-vitaminnal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Télen mindig szedjük, 2000, 3000 egységest, naponta. Legutóbb mondta a gyógyszerész a férjemnek, hogy írja inkább fel (sebész), abban több a hatóanyag, és jóval olcsóbb is. A betegtájékoztatót elolvasva láttam, hogy korosztálytól függően heti, kétheti egy kapszulát javasolnak. Ezekután elolvastam két szabadon vásárolható D vitamin betegtájékoztatóját is, és egyik napi, másik (3000) másnaponkénti adagolást irt elő. Ehhez képest rengeteg ember velünk együtt naponta szedte, vannak akik nagyobb dózisban is. Főleg a covid alatt. Most akkor mi ezzel a helyzet? A vénykötelesben másmilyen D vitamin van? Esetleg teljesen feleslegesen fogyasztjuk rengetegen, nagy mennyiségben? Előre is köszönöm a válaszukat!

Az orvos válasza:

Üdv! A vényköteles D-vitamin ugyanazt tudja, mint a nem vényköteles (és árban is minimális a differencia). Egy kivétel a csak vényre kapható 30.000NE-s tabletta, de vény nélküli D-vitamin olajokból ez is kiadagolható. Magyarországi fényviszonyok között felnőttnek kora ősztől késő tavaszig napi 2000NE szedésével szinten tartható a D-vitamin szint, ami egyébként kétségek esetén vérvétellel ellenőrizhető. Aki külön sportot űz abból, hogy ne érje a nap, annak természetesen a szedés alól a nyár sem kivétel.

Sokszor írtunk már róla, hogy miközben sokan teljesen feleslegesen és valamiféle hamis ígéret jegyében esznek mindenféle vitamint, táplálék kiegészítőt és egyéb csodaszereket, a D-vitamin pótlás tényleg indokolt és fontos.

https://akjournals.com/.../650/163/15/article-p575.xml

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan hasznosulnak a legjobban a vitaminok a szervezetben? A biológus elárulja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#D-vitamin

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol