Ezeket látta már?

21 Nő az Egészségügyért

2017.11.29. Módosítva: 2017.11.29.

Dékán, gyógyszerész, orvos, kórház-igazgató, intézmény-vezető, kutató, rendőr – a 21 prominens hölgy különböző területeken tevékenykedik, hihetetlen élet-utak és magyar, illetve nemzetközi eredmények, elismerések vannak mögöttük.  A 21 hölgy, a magyar egészségügy 21 meghatározó női vezetője önálló alapítványként kötelezte el magát az egészségnevelés iránt.

Sajtótájékoztatón mutatkozott be az egészségügyi civil szféra legújabb szereplője, a "21 Nő az Egészségügyért Alapítvány". Mint ismeretes, 2017.március 8-án a Hungaropharma Zrt. támogatásával egy exkluzív kiadvány jelent meg "21 Nő az Egészségügyért" címmel - a magyar egészségügy 21 meghatározó női vezetőjét mutatja be egyedi megközelítésű, inspiráló interjúkon keresztül. Dékán, gyógyszerész, orvos, kórház-igazgató, intézmény-vezető, kutató, rendőr – a 21 prominens hölgy különböző területeken tevékenykedik, hihetetlen élet-utak és magyar, illetve nemzetközi eredmények, elismerések vannak mögöttük.

A 21 hölgy egy közös nyilatkozatban adott hangot közös véleményének, amely értelmében a negatív tendenciák ellen hatékony lehetőségeket, és az egyes problémákra megoldásokat kell találni. "Meggyőződésünk, hogy a hazai és nemzetközi egészségügyről szerzett ismereteink, gyakorlati tapasztalataink, vezetői rutinunk, valamint az együttműködésben rejlő erő nagy fontossággal bír, amikor ezt a komplex tudást az edukáció révén szeretnénk hasznossá tenni. A szemlélet kialakítása már az óvodákban kezdődik, s tart életünk végéig." – olvasható a hölgyek nyilatkozatában.

A Hungaropharma Zrt. teljes mértékben egyetértett a nyilatkozatban megfogalmazott célokkal, további támogatásáról biztosította a csapatot, majd Dr. Feller Antal vezérigazgató kezdeményezte a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány megalapítását.

"Maradjunk együtt! Már amikor a nyomdából kijött a kiadvány, amikor a benne szereplő 21 hölgynek a kezébe adhattuk – már akkor világosan látszott, hogy ez valaminek a kezdete, valami olyannak, ami mindannyiunk közös célját hivatott elérni.

Hiszem és vallom, s velem együtt a kötetben szereplő kiváló egészségügyi szakemberek is osztják azt a véleményt, hogy a tudás hatalom, s ennek a tudtásnak a megosztása nemcsak feladatunk, hanem kötelességünk is. Az egészség megőrzésének hétköznapjaink részévé kell válnia." – fogalmazott beszédében Dr. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója, majd hozzátette: "A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány létrejöttét azért kezdeményeztem, mert ismételten beigazolódott, hogy minden siker mögött óriási teljesítmény áll.

A gyógyszerágazatban, az egészségügyben nem lehet tudatosság és korszerű tudás nélkül érvényesülni. És itt kerül előtérbe minden olyan kezdeményezés, alapítvány, egészségnevelési program, amely segít eldönteni, hogy mi a jó és mi a káros az egészségünk szempontjából. A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány célja, hogy pozitív példák segítségével, az iskolákon és a gyógyszertárakon keresztül megszólítsa, tájékoztassa, nevelje a lehető legszélesebb közönséget.

A 21 neves szakember támogat tehát minden olyan edukációs programot, amely hiteles, szakszerű, és az adott célcsoportot az igényeinek megfelelő eszközökkel kívánja elérni. Nem kis feladatvállalás ez a hölgyek részéről, és mi a Hungaropharmában méltán büszkék vagyunk arra, hogy katalizátorai lehetünk ennek az úttörő tevékenységnek."

A Gyere program célja aa gyermekkori elhízás visszaszorítása

A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány kurátorai: Beke Zsuzsa (kormányzati kapcsolatok és kommunikációs vezető, Richter Gedeon Nyrt.); Béres Klára (kommunikációs igazgató, Béres Gyógyszergyár); Nagy Anikó (főigazgató-főorvos, Heim Pál Gyermekkórház); Pozsgay Csilla (főigazgató, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési Intézet); Szökő Éva (elnök, Gyógyszerésztudományi Társaság).

A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány tagjai: Bittner Nóra (onkológus, Országos Onkológiai Intézet); Csákó Ibolya (gyógyszerész-rendőr alezredes, ORFK); Duha Gabriella (ny. elnök, PHOENIX); Füzesi Judit (kereskedelmi- és marketing vezérigazgató-helyettes, Hungaropharma Zrt.); Higyisán Ilona (főgyógyszerész, Bajcsy-Zsilinszky Kórház); Hohmann Judit (dékán, Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar); Ignácz Andrea (gyógyszerész, Király Gyógyszertár, Nagykanizsa); Ilku Lívia(tanácsadó, Richter Gedeon Nyrt.); Illés Zsuzsanna (igazgató, MAGYOSZ); Jakab Zsuzsanna (európai regionális igazgató, WHO); Kaizer Zsuzsa (orvos-gyógyszerész, Szeged); Kondorosi Éva (biokémikus, az Európai Tudományos Tanács alelnöke); Lenkefi Ida, Némethi Erika, Zelkó Romána (dékán, Semmelweis Egyetem).

A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány ügyvezetője: Kertész Éva

Szökő Éva, az alapítvány elnökeként hangsúlyozta: "Rendkívül fontosnak tartom, hogy az egészségnevelés megkapja azt a figyelmet, amire láthatóan nagy szükség van Magyarországon. Személy szerint, és az alapítvány elnökeként is azt érzem, erre több energiát kell fordítanunk és meg kell találnunk, hogy az a sok-sok kiváló egészségprogram, ami egyébként már működik az országban, hogyan jut el a lakossághoz, a tanintézményekbe. Természetesen tisztában kell lennünk azzal, hogy a változtatás sokszereplős, hosszú időt igénylő folyamat, és az alapítvány ennek kíván elkötelezett, aktív részese lenni."

"Nyitottság, bizalom, párbeszéd, együttműködés – csak így teljesítheti vállalt küldetését az alapítvány. Ezért nyitunk az iskolák és a gyógyszertárak felé, ahol megtaláljuk a diákokat és a felnőtteket. Azt szeretnénk elérni, hogy a lakosság ne kiszolgáltatottja, hanem partnere legyen egy egészségügyi rendszernek. Ne akkor kérje a rendszer segítségét, amikor baj van, hanem előzze meg azt." – összegezte a célokat Kertész Éva ügyvezető, majd bemutatta az alapítvány egyedi tervezésű logóját és honlapját, amely a www.21no.hu címen érhető el.

A magyar egészségügy vezető női szakembereiből álló grémium elsőként hat olyan hiánypótló egészségnevelési programot, projektet karolt fel, amelyek a tömörülés minden vállalásával összhangban vannak, és éppen ezért érdemesnek tartanak az országos népszerűsítésre, többek közt az iskolai edukáció céljából.

A kiválasztott, és elismerő oklevéllel kitüntetett programok, projektek:

  1. HENT – a gyógyszerhamisítás ellen, a munkacsoport gondozásában elkészültek olyan hiánypótló, érthető és érdekes oktatási anyagok, amelyek segítségével egyrészt a pedagógus felvilágosító foglalkozást vagy osztályfőnöki órát tud tartani erről a speciális témáról, másrészt a diákok könnyen elsajátíthatják az ismereteket. A projekt laudációját felolvasta: Bittner Nóra, az elismerő oklevelet átvette: Ilku Lívia munkacsoport vezető;
  2. Okosdoboz – iskola a digitális térben, 6.600! elérhető feladat, kognitív játékok, egészségnevelés témájú videók alsós és felső diákoknak. A honlap fejlesztői a kezdetektől fontosnak tartották, hogy a kerettanterven túlmutató tartalmak is elérhetők legyenek. A csapat hisz abban, hogy nemcsak a tantárgyi ismeretek, hanem a gondolkodási képességek fejlesztése is fontos az iskolai előmenetelhez. A projekt laudációját felolvasta: Béres Klára, az elismerő oklevelet átvette: Szlankó János ötlet-gazda, fejlesztő;
  3. KórházSuli – a tartósabb ideig kórházba kerülő gyerekeknek a gyógyulás mellett kihívást jelent, hogy lépést tudjanak tartani az iskolai tananyaggal és az őket visszaváró osztálytársaikkal, barátaikkal. Ehhez nyújt felbecsülhetetlen értékű segítséget a KórházSuli, amelynek laudációját felolvasta Beke Zsuzsa, az elismerő oklevelet átvette: Drevényi Anita koordinátor, akit elkísért Unger Aliz, a projekt bázis-iskolája, az Eötvös gimisek kommandósa, és Steimacher Dóri egyetemista, önkéntes;
  4. GYERE®- Gyermekek Egészsége Program - egy nemzetközi modell hazai adaptációja, amelynek célja a gyermekkori elhízás visszaszorítása a szülők, az iskola, a helyi egészségügy és általában az egész település közösségének a segítségével. A magyar lakosságot az európai átlagnál jobban sújtó elhízás "járvány" ellen csak a teljes életmódváltás jelenthet megoldást, amelynek fő pillérei a táplálkozás és a mozgás. A project laudációját felolvasta: Kertész Éva, az elismerő oklevelet átvette: Kubányi Jolán elnök, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége;
  5. Mérföldkövek – ez a címszó alatt hozta létre a Hungaropharma Zrt. azt a projektjét, amelyben a vele partnerségi kapcsolatban álló gyógyszertárak bevonásával két civil szervezet misszióját is támogatja. A két mérföldkő az emberi élet két szakaszához kötődik, a születéshez és az élet alkonyához. Az Apa-füzet és a Kapaszkodók - Gyakorlati tanácsok a demencia útvesztőjében projektek laudációját felolvasta: Lenkefi Ida, az elismerő oklevelet átvette: Csehi Marianna, a Hungaropharma Zrt. marketing és kommunikációs vezetője és Csuthy Annamária, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munkatársa;
  6. Interaktív tanórák a gyógyszertárakról – gyógyszerészként, oktatóként minden korosztály számára elérhetővé tenni alapinformációkat, ez a projekt küldetése. Ahhoz, hogy elinduljon a párbeszéd ezzel a korosztállyal, tudni kell, hogy milyen kép él bennük a gyógyszerész szakmáról, általában az egészséges életmódról. Létrejött egy tananyag a patikai munkáról, a gyógyszerekről, amelyet már közel fél ezer diák hallgatott meg. A projekt laudációját felolvasta: Zelkó Romána, az elismerő oklevelet átvette: Bácskay Ildikó, a Debreceni Tudományegyetem Gyógyszertechnológiai Tanszékének docense, és Gyermán Anna gyógyszerész, koordinátor.
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához