Ezeket látta már?

A bárányhimlő tünete és kezelése

baranyhimlo_0

A bárányhimlő egy igen fertőző betegség, mely főleg gyermekeket betegít meg - ezért lesz kötelező az oltás!

Általában mérsékelt lefolyású, egészséges gyermekeknél nem tart hosszabb ideig, azonban csökkent védekezőképességűeknél komolyabb betegségeket, vagy akár halált is okozhat. Azok a felnőttek, akik elkapják, rendszerint gyengélkednek és akár olyan súlyos szövődmények is, mint a tüdőgyulladás, kialakulhatnak náluk.

Mi okozza a bárányhimlőt?

A bárányhimlőt a varicella-zoster vírus okozza, ugyanaz a kórokozó, amelyik az övsömörért is felelős. Ez a vírus igen nagy számban van jelen az orrban és az orrgaratban, köhögéssel és tüsszentéssel terjed gyermekről gyermekre. Fertőződést követően két-három hét kell a tünetek megjelenéséhez.

Melyek a bárányhimlő tünetei?

  1. Kezdetben a felnőttnek vagy a gyermeknek megfázáshoz hasonló tünetei lehetnek: belázasodhat, feje-háta fájhat, étvágya csökkenhet.
  2. Ezután gyorsan megjelennek a viszkető, piros kiütések, melyek hamar hólyagszerű sebekké válnak. A kiütés rendben a mellkas és a hát bőrén jelentkezik, később az arcon és a fejbőrön, majd később szétszóródva a test többi részén látható.
  3. Egy-két nap múltán a hólyagok hegesednek, pörkösödnek, melyek az 5. és a 20. nap között esnek le. Ezen idő alatt a beteg mérsékelt, vagy akár erős viszketést is tapasztalhat.

Néhány gyermeken mindössze néhány kiütés látható, míg másoknál az egész testet ellephetik – beleértve a hüvely, a száj és még az orr nyálkahártyáját is.

A bárányhimlő kezelése

Néhány gyermek számára a kiütések mindössze múló kényelmetlenséget jelentenek, másoknál azonban igen komoly kellemetlenséget okozhatnak. A kezelés ezért elsősorban a tünetek mérséklését célozza meg.

Viszkető hójagok jelennek meg a bőrön, amik később pörsenésekké alakulnak. Viszkető hójagok jelennek meg a bőrön, amik később pörsenésekké alakulnak. Forrás: EgészségKalauz

Bár többnyire süket fülekre talál, ha megkérjük gyermekünket, ne vakarja el kiütéseit, azért érdemes legalább megpróbálni a lehető legjobban elterelni figyelmét.

  1. Vágjuk rövidre körmeit és többször győződjünk meg keze és körme tisztaságáról. Igen viszkető kiütéseknél zuhanyoztassuk gyakran, majd öltöztessük laza öltözetbe. Kezelőorvosa, gyógyszerésze további viszketés-ellenes készítményeket fog javasolni a viszketés csökkentésére: mentás hintőpor, antihisztamin-tartalmú cseppek stb..
  2. A hazai gyakorlat szerint a bőr felülfertőződésének elkerülése érdekében semmilyen rázókeverék, fedőkrém nem használható: a hólyagok felett kialakult zárt réteg alatt a baktériumok könnyen elszaporodhatnak, ótvarosodás (impetigo) alakulhat ki.
  3. Paracetamol-t és ne aszpirint adjunk láz- és fájdalomcsillapításra. Bőségesen adjunk inni a gyermeknek tiszta folyadékot (gyümölcsleveket, limonádét, jégkockát). Ne aggódjunk, ha nem eszik, míg beteg – 1-2 nap alatt rendbe jön.
  4. Mivel a bárányhimlőt vírus okozza, nem szükséges antibiotikum adása, bár amennyiben bakteriális fertőzésre van gyanú, mérlegelendő alkalmazása.

A vírusellenes készítmények a szövődményes, vagy súlyos bárányhimlő kezelésében használatosak, vagy azoknál, akiknek általánosságban is csökkent a kórokozókkal szembeni védekezőképességük.

A bárányhimlő megelőzése - kötelező az oltás

Magyarországon is van lehetőség védőoltással védekezni a fertőzéssel szemben.A bárányhimlő elleni vakcinák beadása a jelenlegi védőoltási naptárba úgy illeszthető be a legjobban, ha az oltási sorozat két részletének beadása 15 és 18 hónapos életkorban, egy másik kötelező oltással egy időben történik.

A bárányhimlő a kiütések megjelenése előtt 2 nappal már fertőz egész a pörkösödésig, illetve azok leeséséig, ami nagyjából 7 nap. Ne küldjük gyermekünket közösségbe ezen időszak alatt.

Azoknál, akiket nem nagyon betegített meg a vírus, bosszantó lehet ennyi napig távol maradni a közösségtől, de ne feledjük, néhány gyermek és felnőtt számára a bárányhimlő igen veszélyes lehet.

Nem csak a bárányimlő elleni oltásnál történtek változtatások

Az egészségügyi dolgozóknál megnézik, hogy immunis-e az érintett a kanyaróra. A szűrővizsgálat eredményétől függően a fogékony munkavállalók oltást is kapnak.

Viszkető hójagok jelennek meg a bőrön, amik később pörsenésekké alakulnak. Viszkető hójagok jelennek meg a bőrön, amik később pörsenésekké alakulnak. Forrás: EgészségKalauz

A bárányhimlő apró, viszkető bőrelváltozásként jelentkezik. Hogy ne maradjanak hegek, nem ajánlott vakarni.

Az Emmi a bárányhimlő kapcsán egyébként megjegyezte: bár a betegség általában enyhe lefolyású fertőzés, immunhiányos csecsemőknél életveszélyes lehet. "Cseppfertőzéssel terjed és nagyon ragályos, 15-16 éves korára a lakosság 95 százaléka átesik rajta" – írták.

Bárányhimlő Magyarországon

Hazánkban a bárányhimlő adja a bejelentett fertőző betegségek felét. Az évi megbetegedések száma 28 800 és 52 600 között változott 1998 és 2016 között, míg a kórházban ápolt betegek aránya 0,7 és 1,7 százalék között mozgott.

A minisztérium szerint azokban az országokban, ahol az oltási rendbe illesztették a bárányhimlő elleni vakcinát, az éves megbetegedések száma nyolcvan-kilencven, a kórházi ápolások száma nyolcvan, míg az orvoshoz fordulásoké hatvan százalékkal csökkent. Tehát igen örvendetes, hogy végre kötelezővé teszik a vakcinát.

Súlyosak lehetnek a bárányhimlő szövődményei: kattintson tovább!

A tárca egy 2017-es hazai elemzésre hivatkozva arra is felhívta a figyelmet: az átlagos megbetegedési számtól függően 1,8-1,9 milliárd forint kiesést okozhat a bárányhimlő. Ennek harmadát a direkt költségek, vagyis közvetlenül az egészségügyi ellátás költségei teszik ki, míg kétharmadát a munkából kiesett napok száma. Hogy pontosan mikortól lesz kötelező a védőoltás, arra a minisztérium válasza nem tért ki.

Egyes egészségügyi dolgozók a kanyaró elleni oltást kaphatják meg önköltség nélkül, de mindenkinek kötelező és egyben ingyenes is lesz a bárányhimlő elleni oltás.

forrás: MNO

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához