Ezeket látta már?

A szorongás - a szellemiség jele?

2012.05.02. Módosítva: 2015.11.04.

Magasabb intelligenciát jelez a szorongás? Azok, akik gyakran szoronganak, magasabb intelligenciával rendelkeznek - derült ki a Columbia Egyetem és az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) közös kutatásából.

Bizonyos fokú szorongás és aggódás szükséges az életünkhöz. Ezek az érzések segítenek ugyanis aktívan reagálni egyes ingerekre. Veszélyhelyzetben is szükségünk van rá, azonban van, akinél ez túlzott formában jelentkezik. Hogy megértsék az aggódás jelenségét, a kutatók átfogó vizsgálatba kezdtek.

A szorongás - a szellemiség jele?

A vizsgálatba 28 szorongó, valamint 18 egészséges embert vontak be. Amellett, hogy összehasonlították a csoportok szorongási mértékét, a kutatók személyenként is értékelték a résztvevők intelligenciáját. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy korrelációs kapcsolat van a szorongás mértéke és az intelligencia között. Minél magasabb volt az egyik, annál magasabb volt a másik szintje is.

A kutatás szerint azok az emberek, akik szorongóbbak, jobban felkészültek, hogy reagáljanak a felmerülő problémákra, vagyis evolúciós szempontból esélyesebbek az életben maradásra. A túlzott aggódók esetében azonban felmerül a kérdés, hogy valóban hasznos-e ez a menekülési reakció. Például egy fóbiás ember többnyire irracionális félelmet táplál valami iránt, és ez az érzés számára egyáltalán nem hasznos, persze lehet, hogy ettől ő még intelligensebb...

A tanulmány a Frontiers in Evolutionary Neurosciences oldalain jelent meg.

Forrás: Medipress