Mindenki ezt nézi most!

Szponzorált tartalom

Öngondoskodás: mekkora fizetés kell, hogy az adóvisszatérítés mellett is megérje?

Adókedvezmények és adóvisszatérítés: hogyan érinti ez az öngondoskodást?

Jövő februárban a gyermekes családok visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat egészen az átlagos bér szintjéig.

Ez az intézkedés azonban nemcsak a családi adókedvezményt, de az öngondoskodást ösztönző egészségügyi és nyugdíjmegtakarítások után járó adókedvezményeket is felülírhatja. Abban az esetben viszont, ha elég magas jövedelme van a szülőknek, akár az adóvisszatérítés mellett is kihasználhatják az öngondoskodást jutalmazó adókedvezményeket.

Akik gyermeket nevelnek, vagy ahol még idén a terhesség 91. napjába lép a kismama, egyszeri összegben a teljes 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó összegét visszakapják 2022. február 15-ig. Nemcsak az szja, hanem a vállalkozói jövedelem esetén is jár támogatás, ezt azonban vagy külön igényelni kell, vagy csak az adóbevallás beérkezte után kerül kifizetésre. Az adó-visszatérítéshez egyébként elég, ha csupán egyetlen napra családi pótlékban részesült idén a munkavállaló szülő.

A visszatérítés legfeljebb a 2020. decemberi havi adatok alapján számolt éves átlagbérre fizetett adó erejéig jár, ami havonta 67 416 forintot, mindösszesen 808 992 forintot jelent. Vagyis, aki legalább ekkora összeget fizet be az államkasszába, az az adóvisszatérítést teljesen ki tudja használni. De van egy bökkenő: a már meglévő adókedvezmények csak ezen felül kerülnek beszámításra. Ez vonatkozik a családi adókedvezmény mellett az egészségpénztár és a nyugdíjcélú megtakarítási formák után igénybe vehető adó-visszatérítésre is.

Vagyis például az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százaléka rendes körülmények között mindenképpen csökkentené az adót, akár évi 150 ezer forinttal. A nyugdíj előtakarékossági számla, a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár hasonlóan 20 százalékos kedvezményt adhat egyenként 100-150 ezer forint értékben, de több nyugdíjcélú befektetés esetén akár 280 ezer forintos adókedvezmény is járhat. Fontos, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárba és az egészségpénztárba befizetett pénz után összesen igényelhető vissza a 150 ezer forint.

Az öngondoskodási célú, akár 380 ezer forintos adómegtakarítás azonban 2021-ben csak akkor érhető el a családosok esetében, ha az átlagbér felett keresnek.

A Bank360 kiszámolta, pontosan mekkora jövedelem szükséges ahhoz, hogy az egyszeri adó-visszatérítés mellett is igénybe lehessen venni az öngondoskodásra fordított befizetés után járó adókedvezményeket.

450 ezer forintos nettó bér kell a teljes öngondoskodási kedvezményhez.

Az egészségpénztári tagság összesen 150 ezer forint adókedvezményt jelenthet, ha idén legalább 750 ezer forintot fizet be a családos munkavállaló. Ehhez az ösztönzőhöz pedig akkor juthat hozzá az adó-visszatérítésen felül, ha legalább bruttó 533 000 forintot keres havonta. Az ehhez tartozó 354 445 forintos nettó fizetéshez tartozik ugyanis kellően magas, 79 916 forintos havi adóalap.

A nyugdíjcélú megtakarítások akkor hozhatnak 280 ezer forint adókedvezményt a konyhára, ha 2021-ben 1,4 millió forintot fizetett be a kereső több különböző befektetési formába, például 650 ezret nyugdíjbiztosításba és 750 ezer forintot önkéntes nyugdíjpénztárba. Adó-visszatérítés viszont csak akkor jár az egyszeri kedvezményen felül, ha az adóalap eléri a 90 749 forintot. Ehhez az adóalaphoz 605 000 forint bruttó fizetés szükséges, ami nettó 412 326 forintot jelent.

Nem meglepő, hogy az egészségpénztár és a nyugdíjcélú megtakarítások adókedvezményeinek maximalizálásához ennél is magasabb fizetés, havi nettó 449 566 forint szükséges, ami bruttó 661 000 forintos jövedelem mellett lehetséges. Ugyanakkor az így megkapott 380 000 forint adókedvezményhez már 1,9 millió forintot kell összesen az egészségpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számlákra befizetni, ami már önmagában is magasabb fizetést igényel. Az egyszeri adó-visszatérítés és az öngondoskodáshoz kapcsolódó adójóváírások összesen 1 188 992 forintos adóhoz kapcsolódó kedvezményt jelentenek ebben az esetben.

Nettó egymilliós bérhez közelítve jöhet ki egy nagycsaládosnak az öngondoskodás teljes adókedvezménye.

Az előző esetben a Bank360 nem számolt a családi adókedvezménnyel, melyre általában az egyik szülő jogosult. Ha ugyanaz a kereső szülő számolja el a családi adókedvezményt és az öngondoskodást ösztönző kedvezményt is, ennél lényegesen magasabb fizetés szükséges ahhoz, hogy minden kedvezményt érdemben ki tudjon használni.

Három gyermek után már 99 ezer forint családi adókedvezmény vehető igénybe, ami az egészségpénztár és a nyugdíjcélú számlák adókedvezményének, valamint a 2021-es adóvisszatérítés teljes mértékű kihasználásának esetén már havi 198 083 forintos adóalapot igényel. Ez pedig bruttó 1 321 805 forintos fizetés mellett lehetséges, ami nettó 978 000 forintot, közel egymilliós keresetet jelent.

Forrás: Bank360