Ezeket látta már?

Mitől alakulhat ki az akne?

akne, pattanásos bőr, felnőttkori pattanás Mitől alakulhat ki az akne?

Az egyik legelterjedtebb elképzelés szerint a pattanások oka az elhanyagoltság, az ápolatlanság. Vagyis, ha akne alakul ki valakinél, azért csakis ő a felelős, mert nem tisztítja eleget a bőrét, nem mos elégszer hajat vagy éppen nem a megfelelő kozmetikumokat használja. Mennyi ebből az igazság?

Az akne az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati panasz, az emberek 80 százaléka találkozik ezzel a problémával élete során legalább egyszer, és bár a legtöbbször a tinédzserek szenvednek tőle, a 25 éven felüli népesség 12 százalékánál rendszeresek a pattanások. A pattanások kialakulásának több oka is lehet, többek között a hormonális változások, a genetikai örökség, a bőr baktériumflórájának megváltozása stb. Ezen tényezőkre általában nincs komolyabb ráhatásunk, ugyanakkor nagyon gyakori, hogy a pattanások kialakulását a nem megfelelő tisztálkodási, étkezési, életvezetési szokásokra vezetik vissza. Ennek sajnos az a következménye, hogy az érintett még rosszabbul érzi magát a bőrproblémák miatt (hiszen ő nem tesz meg „mindent” azért, hogy elmúljanak a pattanásai). Egy kutatásból például kiderült, hogy az érintettek háromnegyede legalább egy évet várt, mire bőrgyógyászhoz fordult volna a pattanások miatt.

Tévhitek a pattanásokkal kapcsolatban

Az egyik legelterjedtebb tévhit szerint a pattanásosság egyértelmű „mutatója” annak, hogy valaki nem foglalkozik eleget a külsejével, nem tisztálkodik rendszeresen és megfelelően, ápolatlan, elhanyagolja magát. Vagyis, a pattanások elleni küzdelem legfontosabb eleme, hogy naponta többször is alaposan mossuk meg az arcot és töröljük át alkoholos tonikkal.

Ennek a tévhitnek a hátterében egyrészt az áll, hogy úgy véljük, a mitesszerek (nyílt komedók) a szennyeződésektől feketék, szürkések, sötétbarnák. Valójában azonban a zsírok, illetve a melanin oxidációja, vagyis a levegő oxigénjével való reakciója okozza az elszíneződést. Másrészt, a pattanások kialakulását a bőr zsírosságával kötik össze – ez azonban csak részben igaz. A bőrünk (függetlenül a bőrtípusunktól vagy éppen attól, hogy mennyire vagyunk pattanásokra hajlamosak vagy sem) védő hatású faggyút termel, ez azonban önmagában kevés ahhoz, hogy eltömítse a pórusokat és pattanások alakuljanak ki. Ha azonban folyamatosan lemossuk ezt a védő réteget a bőrről, a szervezetünk ezt „vészjelzésnek” fogja fel, vagyis fokozott faggyútermelődésre készteti a sejteket. A bőr tehát még zsírosabb lesz, és megnő a pattanások kialakulásának esélye is. Nem is beszélve arról, hogy a pattanások kezelésére javasolt kozmetikumok gyakran kifejezetten szárító, irritáló vegyületeket is tartalmaznak, ezek pedig tovább ronthatják a bőr állapotát.

Azt sem lehet kijelenteni, hogy a hajmosás hiánya, a zsíros, esetleg arcba lógó, hosszú haj miatt alakulnak ki a pattanások: nem igaz, hogy a hajon található zsírok átkerülnek az arcbőrre, és ott eltömítik a pórusokat! Ha a hajápolás és a pattanások közötti kapcsolatot keressük, sokkal valószínűbb, hogy a bőrrel érintkező hajápoló, hajformázó szerek rontják a pattanások állapotát, és a túlzásba vitt fésülködés ún. mechanikai pattanások kialakulását is okozhatja.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Akné: ezeknél az embereknél alakulhat ki nagyobb eséllyel

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

akne

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához