Ezeket látta már?

Tényleg egészséges, ha meztelenül alszunk?

alvás, alvászavar, melatonin, meztelen alvás

Nemcsak arról oszlanak meg a vélemények, mikor érdemes lefeküdni vagy mennyit érdemes aludni, de arról is, miben érdemes ágyba bújni.

Szükséges-e a pizsama, hálóing, vagy egészségesebb az, ha meztelenül alszunk? Utánajártunk, hogy vélekednek a szakemberek.

Az egészséges és pihentető alváshoz jóval több kell, mint hogy egyszerűen bedőlünk az ágyba. A szakemberek szerint rendkívül fontos a megfelelő környezet megteremtése: a kellemesen hűvös hőmérsékletű, elsötétített szoba, a kényelmes ágy stb. Sokan úgy vélik, hogy a megfelelően kiválasztott hálóruha is ezen tényezők közé tartozik. Azonban az, hogy ki miben érzi magát a legjobban alvás közben, egyénenként eltérő (sőt folyamatosan változhat is).

Meztelenül az ágyban

Van, aki szerint nélkülözhetetlen éjszakára valamilyen pizsama vagy hálóing, mások viszont inkább ruhátlanul szeretnek aludni. Természetesen mindkét módszernek vannak előnyei is hátrányai is. Például a hálóruhában alvás kellemesen melegen tart egész éjjel, és az esetleges izzadtságot is felszívja.

Ezzel szemben a meztelenül alvás jobban igazodik a szervezetünk természetes ritmusához, ugyanis az alvás során, mikor mély álomba merülünk, a testünk enyhe mértékben lehűlhet – ez segít abban, hogy a mély alvást fenntartsuk és jobban kipihenjük magunkat. A hálóing, pizsama megakadályozza ezt a természetes folyamatot. Ráadásul, ha túl melegben vagyunk, a szövetek regenerálódásához, az izomépítéshez és egyéb fontos folyamatokhoz szükséges hormonok termelődése is csökkenhet.

A meztelenül alvás hívei emellett a ruhátlanság alsóbb testtájakra gyakorolt jótékony hatásait is hangsúlyozzák, hiszen jobban szellőznek az intim részek, a nők esetében a fehérnemű elhagyása akár a kellemetlen gombás fertőzések rizikóját is csökkenti, a férfiak szoros alsónadrágja pedig a spermiumok termelődésére is rossz hatással van. A meztelenül alvást sokan érzékibbnek is tartják, ráadásul a párok közötti bőrkontaktus erősíti az intimitás érzését, és serkenti a "szerelemhormonnak" is nevezett oxitocin termelődését. Ez pedig még a hosszabb ideje tartó kapcsolatoknak is jót tesz.

Meztelenség és a jó alvás

Természetesen a legfontosabb az, hogy jól érezzük magunkat alvás közben. Ha valaki kényelmesebben érzi magát meztelenül, akkor felesleges pizsamába kényszerítenie magát; viszont ha valakinek jobban esik, ha felveszi a pizsamáját, hálóingjét alváshoz, akkor azzal sincs semmi baj. A szakemberek, bár a meztelenül alvás sok előnyét sorolják fel, nem tartják különösebben egészségtelennek a ruhában alvást sem. Egyes szakemberek szerint a kényelmes, esztétikus hálóruha, amelyet örömmel viselünk, hosszabb távon biztosan jót tesz az egészségünknek, például növelheti az önbizalmunkat. Különösen azoknak érdemes kiválasztani egy vagy több kedvenc hálóruhát, akik nehezebben érik el az elalváshoz szükséges ellazult állapotot. A hálóing vagy pizsama ugyanis segíthet ráhangolódni az éjszakára.

Fontos azonban, hogy milyen ruhát választunk éjszakára. A legfontosabb a kényelem: a ruha sehol ne legyen szoros, de túlságosan bő sem, mert abba könnyebben belegabalyodhatunk az éjszakai forgolódás során. A nagyon szoros gumi (például a ruha ujjában) gátolhatja az egészséges vérkeringést, a gombok, csatok, díszek és címkék – bár szépek lehetnek – könnyen irritálhatnak minket alvás közben.

Nagyon lényeges továbbá, hogy olyan anyagot válasszunk, mely jól szellőzik. Ilyen a selyem, a bambusz, a pamut, vagy a flanell. Érdemes figyelembe venni a választásnál az egyéni jellegzetességeinket is, például hogy mennyire vagyunk fázósak vagy izzadékonyak – ez utóbbi tényező például abban is szerepet játszhat, milyen gyakran kell mosnunk a hálóruhánkat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tudatos életmódváltás januártól: így lehet benne sikeres!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alvás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához