Szponzorált tartalom

„Azt hittem, nem élem túl a kezelést” – egy rákbeteg nő vallomása

#rák #szájhigiénia #fekély #gyulladás
2019.02.05.

Andrea kis híján feladta a harcot a rák ellen, annyira megviselték a kezelés mellékhatásai. Őszintén vall megpróbáltatásairól.

Élet-halál harc a rák ellen

– Lepergett előttem az életem, amikor alig negyvenévesen megtudtam, hogy az aprócska csomó, amit a nyaki csigolyáim közelében tapintottam ki, valójában nem más, mint rosszindulatú daganat – fog bele történetébe Andrea. – Megoperáltak, de a teljes gyógyuláshoz még hosszú utókezelésre is szükség volt. Marokszám szedtem a gyógyszereket, kemóra jártam, illetve az orvosom sugárterápiát is előírt. Elmagyarázta nekem, hogy a lehető legtöbb fronton támadnunk kell a rákot, nehogy visszatérjen. Én mindenben engedelmeskedtem, de volt egy pillanat, amikor majdnem feladtam a küzdelmet, mert a kezelések mellékhatásai rettenetesen kikészítettek – emlékszik vissza Andrea.

Nehéz kitartani, amikor nem szűnik a fájdalom

– Azt még valahogy elviseltem, hogy kihullott a hajam. Nyilván szörnyű volt látni, ahogy folyamatosan megkopaszodtam, de egyrészt tisztában voltam vele, hogy a haj később úgyis visszanő, másrészt az elvesztése legalább nem járt konkrét fájdalommal. Nem úgy, mint az állandó szájnyálkahártya-gyulladás, ami a fej-nyaki sugárkezelések mellékhatásaként alakult ki nálam. A szám belseje folyamatosan sajgott, idővel teljesen begyulladt, és ki is fekélyesedett. Az állandó fájdalomtól nemcsak enni és inni nem tudtam rendesen, de a beszéd is nehezemre esett. Azt hittem, nem élem túl a kezelést, már ott tartottam, hogy feladom a terápiát. De aztán ráleltem egy patikában kapható szájöblítőre, amely csillapította a tüneteimet, így szerencsére volt erőm végigcsinálni a kezeléssorozatot – zárja elbeszélését Andrea.

Hirdetés Forrás: Egészségkalauz

Ezek a mukozitisz tünetei

A daganatellenes kezelések (fej-nyaki sugárkezelés, kemoterápia, egyes daganatellenes gyógyszerek, illetve őssejt-beültetés) gyakori és rendkívül kellemetlen mellékhatása a szájnyálkahártya-gyulladás, orvosi nevén mukozitisz. Ilyenkor a szájnyálkahártya érzékennyé, vörös színűvé, gyulladttá, igen fájdalmassá válik és kifekélyesedik, ráadásul a sérült szájnyálkahártyán gombás, bakteriális vagy vírusos felülfertőződés is létrejöhet.

Így okozhat a rákellenes kezelés mukozitiszt, azaz szájnyálkahártya-gyulladást

Az onkológiai kezelések a gyorsan osztódó daganatos sejtek elpusztítására irányulnak, ám a terápia során a szájnyálkahártya ugyancsak gyorsan osztódó hámsejtjei szintén áldozatul eshetnek. Ez a folyamat vezet a szájnyálkahártya gyulladásához. (Fej-nyak besugárzás esetén a nyálmirigyek is érintettek lehetnek, ezért a száj szárazsága is gyakori panasz.) Súlyosabb esetben a beszéd és a szájon át történő táplálkozás is lehetetlenné válhat, ami miatt nem ritkán mesterséges táplálásra kell átállni. Ilyenkor akár a daganatellenes kezelés megszakítására is sor kerülhet, kockára téve az onkológiai terápia sikerét. Éppen ezért a rákellenes kezelések során törekedni kell a mukozitisz megelőzésére, ha pedig mégis megjelennek a tünetek, mindent meg kell tenni azért, hogy enyhítsük azokat. Az erre a célra kifejlesztett gyógyászati segédeszközök jelentős segítséget nyújtanak a szájnyálkahártya-gyulladás, illetve a szájszárazság kezelésére, illetve megelőzésére.

Forrás: EgészségKalauz