Ezeket látta már?

Fájdalmas, berepedt szájszeglet: daganatos betegség is állhat a háttérben

cheilitisz

A száj sarkának érzékennyé válása, kirepedezése, viszketése, esetleges vérzése rendkívül kellemetlen betegség.

A cheilitis a fogászati problémákkal küzdőket gyakrabban érintheti. A cheilitis nemcsak a száj sarkát érintheti, hanem magukat az ajkakat is: az ajkak harapdálása, nyalogatása kiszáradást és kisebesedést is okozhat.

Száj sarkának gyulladása: mi okozza a cheilitist?

A cheilitis, vagyis a száj sarkának (pontosabban a két ajak találkozási pontjának) fájdalmas gyulladása. A betegség kialakulhat csak az egyik vagy mindkét oldalon egyaránt. A cheilitis tünetei közé tartozik az érintett terület kipirosodása, fájdalma, duzzanata, kirepedezése vagy kisebesedése, de vérzés és viszketés vagy égő érzés is jelentkezhet, a száj kiszárad, húzódik. A legsúlyosabb esetekben a betegség akkora fájdalommal járhat együtt, hogy megnehezítheti az evést is.

A száj sarkában összegyűlő nyál irritálhatja a bőrt, sőt meg is száradhat, ez pedig a bőr kirepedezését okozhatja. A kirepedezett és száraz bőr természetesen fájdalmas és zavaró, az irritációt pedig gyakran azzal próbáljuk enyhíteni, hogy (önkéntelenül is) nyalogatjuk a szánkat. A nyirkos és meleg környezet ráadásul nagyszerű környezetet teremt a különböző gombáknak, kórokozóknak, amelyek elszaporodhatnak és fertőzést okozhatnak. A leggyakrabban a Candida gomba okoz problémákat.

A száj szélének kirepedezése gyakrabban érinti azokat, akik bőre túlságosan is nyirkos, illetve, akiknek különböző fogászati vagy szájüregi problémái vannak. Kialakulhat a gyulladás például azoknál, akik fogszabályozó eszközt vagy (nem megfelelő) műfogsort viselnek, akiknek le van törve egy darab a fogukból.

Ezek növelik a cheilitis kialakulásának kockázatát

Növeli a betegség rizikóját a dohányzás, gyermekek esetében az ujjszopás, de az is, hogy az életkor növekedésével (vagy ha valaki sokat fogyott) megereszkedik a bőr a száj körül. Bizonyos gyógyszerek miatt is fokozott rizikóval kell szembenézni, ezek ugyanis növelhetik a termelt nyál mennyiségét. A vitamin- és tápanyaghiány (főként a vas-, a B-vitamin- és a cinkhiány) egyik kísérő tünete is lehet a száj kirepedezése. Hideg, szeles és száraz időben szintén könnyebben száradnak, illetve sebesednek ki az ajkak.

Néhány betegség is fokozza a kockázatot, így a vérszegénység, a Down-szindróma, illetve a daganatos betegségek. A diabéteszeseknél különösen gyakori lehet, mert a Candida elszaporodásához éppen az a glükóz szükséges, amelyből a kelleténél több is van a cukorbetegek szervezetében, de az is hozzájárul a betegséghez, hogy a diabéteszesek immunrendszere le van gyengülve. Emellett pedig előfordulhat az is, hogy allergiás reakció áll a háttérben: bizonyos ételek, fogkrém- vagy kozmetikum-összetevők különösen irritálhatják a bőrt.

Bőrviszketés, vörös orcák: ez már lehet cukorbetegség? Kattintson tovább!

Hogyan kezelhető a cheilitis?

A terápiánál egyrészt fontos, hogy a már kialakult fertőzést kezeljük (pl. gombaellenes krémekkel), illetve hogy az érintett területet tisztán és szárazon tartsuk. Emellett természetesen figyelembe kell venni azt is, hogy milyen más okok állhatnak a betegség kialakulásának hátterében, és ezeket is kezelni kell. Például, fel kell tölteni a vitamin- és ásványianyag-raktárakat, be kell állítani a fogszabályozó eszközöket vagy műfogsort stb. Ha valakinél rövid időn (néhány hónapon) belül többször is visszatér a probléma, érdemes egy alapos kivizsgáláson részt venni, hogy nincs-e valamilyen krónikus betegsége, esetleg felszívódási problémája.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nyelőcső-candidiasis: a nyelőcső candida oka, tünete és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

candida

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához