Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Egy vitamin a szép hajért, bőrért és körmökért: így hat ránk a biotin

Hogyan hat a biotin bőrünkre, körmeinkre, hajunkra?

Milyen táplálék-kiegészítőt szedjünk, ha fénytelen a hajunk, töredezik a körmünk és száraz a bőrünk? Mutatjuk!

A legtöbben jól tudjuk, hogy a haj, a köröm és a bőr állapotára sok külső és belső tényező hatással van, a stressztől a krónikus betegségeken át a légszennyezettségig. Emellett a rendszertelen, egysíkú, tápanyaghiányos táplálkozás egyik első jele a haj, a köröm és a bőr elgyengülése. Szerencsére, ennek a „fordítottja” is igaz, vagyis bizonyos, jó minőségű tápanyagok hozzájárulhatnak a bőr, a haj és a körmök megerősítéséhez, így azok szebbek, egészségesebbek, ellenállóbbak lesznek!

Az egyik ilyen fontos vitamin a biotin, mely a B-vitaminok családjába tartozik. Időnként H-vitaminnak is nevezik, méghozzá éppen a hajra és körömre gyakorolt pozitív hatásai miatt (a német Haar und Haut kifejezésből). Nagy szerepe van a zsír- és szénhidrát-anyagcsere szabályozásában és a sejtek energiaellátásnak biztosításában. Emellett pedig az egyik leghatékonyabb támogatója lehet a haj, a köröm és a bőr szépségének.

Hogyan hat a biotin?

A haj, a bőr és a köröm egyik fő alkotóeleme a keratin nevű fehérje. A biotin pedig éppen a keratintermelődést serkenti, ezzel elősegítve a haj és a köröm növekedését, az „új” hajszálak és körmök pedig erősebbek is lesznek. De nemcsak a hajszálak és a körmök erősödhetnek. A biotin hozzájárul a normál bőr fenntartásához és szükséges az egészséges fogak, csontok számára. A biotin eme pozitív hatásait kutatásokkal is sikerült alátámasztani, kiderült például, hogy a biotintartalmú étrend-kiegészítőket kúraszerűen szedőknél nemcsak erősebb és egészségesebbek lettek a hajszálak, de a hajhullás mértéke is csökkent.

Így juthatunk elég biotionhoz!

Ha változatos, egészséges ételekben gazdag étrendet követünk, melyben bőségesen találhatóak olajos magvak (pl. mandula és dió), állati belsőségek, teljes kiőrlésű gabonafélékből készült péksütemények, akkor valószínűleg nem kell attól tartanunk, hogy biotinhiányos állapot alakul ki nálunk. Ha azonban viszkető, kipirosodó, száraz vagy pattanásos a bőrünk, gyenge és töredező a körmünk, hullik és töredezik a hajunk, vagy ha csak egyszerűen erősebb hajat és körmöket szeretnénk, érdemes megfontolni egy jó minőségű, biotint tartalmazó étrend-kiegészítő szedését is!

Forrás: EgészségKalauz