Ezeket látta már?

Budapesten tartották az első orvosi hipnózis konferenciát

Különleges, négy napos konferenciának adott otthont a budapesti Hilton Hotel augusztus végén. A budai vár festői környezetében a többek közt Amerikából, Izraelből, Iránból, Mexikóból, Oroszországból, Törökországból, Ausztráliából, Kanadából és Európából érkezett közel 80 előadó: orvos, fogorvos, pszichiáter illetve pszichológus hipnóziskutató- és terapeuta osztotta meg sokszínű kutatási eredményeit és terápiás tapasztalatait az első Nemzetközi Hipnózis az Orvoslásban Kongresszuson megjelent magyar és külföldi szakembereknek.

"Helyezd rá a kezedet, hogy karjának fájdalmát csillapítsd, és mondd, hogy a fájdalom megszűnt."(egyiptomi papirusztekercs)

Budapesten tartották az első orvosi hipnózis konferenciát

Az előadók között nagy számban voltak kiemelkedő magyar szaktekintélyek, köztük dr. Bányai Éva professzorasszony, dr. Varga Katalin tanszékvezető egyetemi docens (a rendezvény főszervezője), és dr. Vértes Gabriella hipnoterapeuta, mindhárman a Magyar Hipnózis Egyesület elnökségi tagjai. A konferencia másik fővédnöke dr. Gál János, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese volt.

A szakmai találkozón a hipnózis, a módosult tudatállapotok és a szuggesztiók orvosi alkalmazásáról volt szó, például a gyógyszerek és altatás nélküli fájdalomcsillapítás műtétek, szülés közben, mint hazánkban is egyre több helyen választható alternatíva. A magyar orvosok érdeklődését jól mutatta, hogy hazai aneszteziológusok szép számban képviseltették magukat.

Az előadások mellett interaktív műhelymunkákat tartottak különböző témákban: lehetőség volt felmérni a hipnózis iránti fogékonyságot Költő András vezetésével, Gábor Filo magyar származású, Kanadában élő hipnoterapeuta workshopján sámándobbal tapasztalhattuk meg a közösségi transzállapotot, Giuseppe Regaldo olasz orvos látványosan demonstrálta a gyors érzéstelenítő szuggesztiókat az önként jelentkezőkön.

A szakma nagy öregjei, akik már több, mint 60 éve foglalkoznak hipnózissal, beavatták a hallgatóságot személyes élettörténetükbe is. Nagyon izgalmas volt a New Orleans-ból érkezett 88 éves dr. Dabney Ewin összes programja – közös kerekasztal-beszélgetésüket dr. Gősiné Greguss Anna Csilla vezette, aki évtizedeken keresztül adta át a hipnóziskutatás szenvedélyes szeretetét az ELTE pszichológushallgatóinak.

Budapesten tartották az első orvosi hipnózis konferenciát

Ewin kiemelkedő sikereket ért el súlyos bőrbetegségek és az asztma hipnózisos gyógyításában, tapasztalata szerint az asztma okozója egy valamikori lélegzetvisszatartási kényszer volt, ami legtöbbször a hosszú vajúdást követő születésre vezethető vissza. Ő a pácienseivel visszatér abba a kritikus helyzetbe, és egy közösen átélt asztmaroham során segíti a klienst annak átélésében, hogy van bőven levegő, nincs szükség azt tovább visszatartani. Módszere száz százalékban hatásos.

A kutatási eredmények és bemutatott esetek tanúsága szerint a hipnózis és a megfelelő pozitív orvosi kommunikáció hatékony segítség sok krónikus betegség (daganatos-, autoimmun- és emésztőszervi megbetegedések, számos pszichiátriai kórkép) gyógyításában.

Heller Csilla, pszichológus, tréner, család- és párterapeuta-jelölt

Katonai E. Rózsa, pszichológus, doktor-jelölt

Forrás: Sajtóközlemény