Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ennyit spórolhatunk, ha leszokunk a dohányzásról

Ha leszokunk a dohányzásról, a ráfordított pénzből jobb életet teremthetünk

A dohányzás nemcsak az egészségre káros, hanem kifejezetten drága szokás is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közzétett adatok szerint egy doboz cigaretta kiskereskedelmi eladási ára akár az 1600 forintot is meghaladhatja, ami egy átlagos fizetésből élő keresetét tekintve megterhelő kiadás is lehet. A leszokás tehát nemcsak a saját és a környezetünk egészségét kíméli, hanem a pénztárcát is. A Bank360 elemzői kiszámolták, hogy pontosan mennyit nyerhetünk a dohányzás feladásával.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszeresen közzéteszi a dohányáruk kiskereskedelmi eladási árait – a legfrissebb információk szerint ma már akár 1600 forintba is belekerülhet egy doboz cigaretta, ha drágább fajtát választunk. Ez napi fél doboz, vagyis 10 szál cigaretta elszívásánál havi 15 doboz cigarettát jelent, ami jelenleg 24 ezer forintba kerül. Ha valaki naponta egy egész doboz cigarettát szív el, akkor már a duplájába, 48 ezer forintba is belekerülhet havonta ez a szokás. A legutóbb közzétett átlagos nettó keresetnek, 287 ezer forintnak 24 ezer forint a 8 százalékát, 48 ezer forint pedig közel a 17 százalékát teszi ki.

Mire elég ekkora összeg?

Havi 24 ezer, illetve 48 ezer forint számos célra fordítható: nyithatunk megtakarítási számlát, elkezdhetünk a nyugdíjas évekre spórolni, vagy ha éppen egy nagyobb kiadás esedékes, akkor ebből az összegből akár egy felvett kölcsön törlesztését is fizethetjük. Ha kifejezetten a dohányzásra elköltött összeget fordítanánk csak törlesztésre, akkor a fix kamatozású hitelek közül célszerű választani, attól függően természetesen, hogy a mi a hiteligénylés célja.

Ha legfeljebb 24 ezer forintos havi törlesztőrészlettel számolunk, akkor szabad felhasználású személyi kölcsönből 72 hónapos futamidővel számolva legfeljebb 1,4 millió forintot tudunk felvenni, az összeg pedig bármire fordítható, akár autóvásárlásra vagy egy kisebb lakásfelújításra is. A Bank360 személyi kölcsön kalkulátora szerint a nettó minimálbér igazolásával akár 7,72 százalékos teljes hitelköltség mutató (thm) is elérhető – így a havi törlesztőrészlet 24 363 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 754 136 forint lesz.

Ha napi egy doboz cigaretta árával számolunk, akkor akár ennél nagyobb összegű kölcsön törlesztése is megoldható – akár jelzáloghitelt is felvehetünk, például lakásvásárlásra vagy egy nagyobb léptékű felújításra. Ha 20 éves futamidővel és ötéves kamatperiódussal számolunk, akkor akár egy 8 millió forintos kölcsön havi törlesztőrészlete is fizethető a korábban cigarettára költött pénzből. A thm a Bank360 kalkulátora szerint akár 3,57 százalék is lehet, így a havi törlesztőrészlet 46 347 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 11 142 130 forint lenne.

Másra is fordítható az összeg

Ha a hiteligénylés nem szerepel a tervek között, akkor természetesen másra is fordítható a leszokással megspórolt összeg. Az egészségünkért azzal is tehetünk, ha belépünk valamelyik egészségpénztárba, de köthetünk akár valamilyen biztosítást is, ami egy esetlegesen felmerülő egészségügyi probléma idején nyújt anyagi segítséget. Ha megtakarítani szeretnénk, arra is van lehetőség: fektethetjük a pénzt állampapírba, de köthetünk akár megtakarítással egybekötött biztosítást is – így akár a nyugdíjas évekre is elkezdhetünk spórolni.

Forrás: Bank360