Ezeket látta már?

Hirdetés

Ez a vas nem vész kárba: íme a vaspótló gyógyszer, ami „más vas”, mint a többi (x)

vas, vashiány, vérszegénység, vérpótlás, vaspótlás

A vas fontos nyomelem, amelyet a szervezetünk nem képes előállítani, így a megfelelő vasszintről mindenképpen magunknak kell gondoskodnunk. Bizonyos táplálékok kiváló vasforrásnak bizonyulnak, mégis, gyakran szükség van külön vaspótlásra, hogy elkerüljük, illetve megelőzzük a vashiányt.

Mikor kell pótolni a szervezetben a vasat?

A nőknek különösen fontos, hogy odafigyeljenek a vas bevitelére, hiszen a menstruáció során rendszeresen vért veszít a szervezet, a vérrel együtt pedig vas is ürül, amit pótolni kell. De nagyobb, vérzéssel járó műtétek után, vagy az erős izommunkához, például testépítés, futás vagy bármilyen egyéb sport esetén ugyancsak tanácsos vasat szedni, hogy megelőzzük a vashiányt, illetve annak súlyosabb formáját, a vashiányos vérszegénységet. 

Vaspótló szerek: nem mindegy, melyiket választjuk!

A vaspótlóként felcímkézett étrend-kiegészítőket nem szabad túlértékelni, mivel ezekkel csak elenyésző mennyiségű vasat lehet bevinni a szervezetbe, aminek a hasznosulása gyakorta kétséges. Ezek a szerek a vasat ugyanis vas-sók formájában tartalmazzák, márpedig a vas-sókban található elemi vas felszívódása könnyen meghiúsulhat, ha a közelében (vagyis a gyomorban) más tápanyagok, nyomelemek is felbukkannak. A vas-sókat tartalmazó készítményeket éppen ezért nem véletlenül kizárólag éhgyomorra szabad bevenni, máskülönben ugyanis fabatkát sem érnek, mert az ilyen típusú vas azonnal kölcsönhatásba lép számos kedvelt élelmiszerünkkel: teával, kávéval, tejtermékekkel, kenyérrel, és még sorolhatnánk. Az ilyen interakciók során a vas-sókból oldhatatlan csapadék képződik, és a vas, ahelyett, hogy felszívódna és hasznosulna, a széklettel együtt egyszerűen kiürül a szervezetből. De még ha éhgyomorra is veszi be valaki az étrend-kiegészítőjét, bizonyos nyomelemek jelenléte ugyanígy „pocsékba” küldi a vas-sókkal beszedett vasat. Például ha a komplex étrend-kiegészítő egyszerre tartalmaz vasat (vas-só formájában), és mellette mondjuk kalciumot vagy magnéziumot, akkor az utóbbi nyomelemek a kémia szigorú törvényeinek megfelelően megkötik, és egyben közömbösítik azt a csekély vastartalmat is, ami így végképp nem tud hasznosulni.

Sőt, ha valaki vas-sót tartalmazó étrend-kiegészítővel együtt egyéb gyógyszereket is kénytelen szedni, ugyancsak számíthat rá, hogy azok kölcsönhatásba léphetnek egymással, és emiatt a vas nem tud a szervezetben felszívódni, de rosszabb esetben a másik, rendszeresen szedett gyógyszer hatása is gyengülhet.

Miért előnyös, mitől „más vas” a Maltofer rágótabletta?

A Maltofer rágótabletta valóban „más vas”, mint a többi vaspótló szer, mivel az elemi vasat nem vas-só gyanánt, hanem egy speciális molekula, a vas-polimaltóz komplex formájában juttatja be a szervezetbe. Ez valóban „szervezetbarát” formula, mivel ennek köszönhetően a Maltofer rágótablettát akár étkezés közben be lehet venni, és nem fog kölcsönhatásba lépni sem az elfogyasztott élelmiszerekkel, sem a beszedett egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. 

Vény nélkül kapható, vas3+-hidroxid-polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer Vény nélkül kapható, vas3+-hidroxid-polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer Forrás: EgészségKalauz

A jelenséget demonstrálandó készült el az úgynevezett tea-teszt, ahol az egyik üvegcsészében vas-sót, a másikban vas-polimaltóz komplexet adagolnak fehér teához. Az eredmény önmagáért beszél, mert a vas-só hatására a tea színe az üvegcsészében feketére változik, miután az ilyen kémiai formátumú vas szinte azonnal kölcsönhatásba lép a tea komponenseivel (tannin, koffein, polifenol). Mindeközben a másik üvegcsészében a tea színe változatlan marad, bizonyítva, hogy a Maltofer rágótabletta olyan vaspótlást biztosít, amelynek esetében ételkölcsönhatás veszélye nem áll fenn. Azt is mondhatjuk, hogy a Maltoferrágótabletta (vas-polimaltóz komplex) olyan molekulaszerkezettel rendelkezik, amely „megvédi” a vasat attól, hogy kárba vesszen, még mielőtt felszívódhatna a szervezetben.

Biztonságos vaspótlás

A Maltofer rágótabletta világviszonylatban régóta ismert és használt vaspótló gyógyszer, amelyet hazánkban sokáig csak receptre lehetett kiváltani a gyógyszertárakban. Biztonságossága tette lehetővé, hogy a Maltofer rágótabletta 2019 januárjától már recept nélkül is megvásárolható a patikában. A Maltofer rágótablettából csak annyi vas szívódik fel a szervezetben, amennyi hasznosulni is képes, és emiatt véletlenül sem lehet túladagolni. A kellemes, csokoládéízű tabletta 100 milligramm elemi vasat tartalmaz, azaz nagyságrenddel többet, mint bármelyik, vaspótlásra reklámozott étrend-kiegészítő (ez utóbbiak mindössze 18 mg napi vasbevitelt nyújthatnak). Szervezetbarát, mert egyrészt akár étkezés közben is bevehető, másrészt a többi vaskészítményhez képest a gyomor-bél rendszert érintő mellékhatásai is jóval csekélyebbek. Vaspótláshoz, vashiány megelőzésére elegendő naponta csupán egy Maltofer rágótabletta. Szedése mellett nincs szükség C-vitamin külön bevitelére, mert a Maltofer rágótablettában található elemi vas anélkül is képes felszívódni.

Ez a vas nem vész kárba: íme a vaspótló gyógyszer, ami „más vas”, mint a többi (x)
Forrás: EgészségKalauz