Mindenki ezt nézi most!

Ezért nyisson egészségpénztári számlát!

egészségpénztár, fogászat, egészségügyi ellátás, álláskeresés

A pénztári számla sokkal több helyzetben használható, mint gondolná, ráadásul gyarapíthatja a pénzügyi forrását is 20 százalékkal.

Megnövekedett forrását egyrészt egészségügyi termékekre, szolgáltatásokra fordíthatja, másrészt élete olyan időszakaiban is felhasználhatja, mint a gyermeknevelés, a lakáshitel törlesztés, a táppénz, vagy éppen a munkanélküliség. A legjobb tehát, ha egy biztonságot nyújtó megtakarításként fogja fel az egészségpénztári számlát.

Hogyan tehet szert a plusz forrásra?

Minden pénztártagnak van egy külön egészségpénztári gyűjtőszámlája, ahova befizethet tetszés szerinti összeget, de legalább 2000 Ft-ot havonta. Sőt, sok munkáltató is támogatja dolgozóit egészségpénztári hozzájárulással, ami szintén erre a számlára érkezik. A pénztári számlán gyűjtött összeg két dolog miatt is előnyös:

 1. váratlan helyzetekben támaszkodhat rá, felhasználhatja azt,
 2. emellett az ide befizetett összeg 20%-át visszakaphatja adó-visszatérítésként.

Nézzük, hogyan is működik mindez! Az egészségpénztári számláról fizethet különböző betegségekkel, vagy egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékeket, szolgáltatásokat, és bizonyos élethelyzetekben is felhasználhatja az ide feltöltött összeget.

Milyen egészségügyi és egyéb kiadások fedezhetők egészségpénztári számláról?

 • Gyógyszerek, homeopátiás szerek, gyógyhatású készítmények
 • Gyógyászati segédeszközök
 • Gyógyterápiás kezelések
 • Szűrővizsgálatok
 • Gluténmentes élelmiszerek
 • Fogorvosi ellátás, akár fogszabályozás kapcsán is
 • Magánorvosi ellátás (pl.: lézeres szemműtét, nőgyógyászati vizsgálat, szülészet, belgyógyászat, sebészet, bőrgyógyászat)
 • Optikai termékek (pl.: szemüveg, kontaktlencse)
 • Táppénz kiegészítés

De olyan tételekre is felhasználható a pénztári egyenleg, mint a:

 • Lakáshitel törlesztés támogatása
 • Álláskeresési támogatás
 • Születési támogatás
 • Babaápolási termékek (pl.: pelenka, popsitörlő, cumi, fürdető)
 • Gyermekgondozási-, gyermeknevelési-, beiskolázási támogatás

Rendkívül sok helyzetben számíthat az egészségpénztárra, ráadásul nem csak a saját kiadásaira használhatja fel az egyenlegét, hanem a legtöbb szolgáltatást a családja is igénybe veheti. Ehhez mindössze be kell jelentenie családtagjait kedvezményezettnek a pénztárhoz.

És az igazi aduász még csak most következik: az a bizonyos 20% adó-visszatérítés.

A pénztártagok visszaigényelhetik ugyanis az egyéni és a munkáltatói befizetések 20%-át, évi maximum 150 ezer forintot adó-visszatérítésként (a személyi jövedelemadójukból, a bevallásukon keresztül).

Segítség az álláskeresőknek

A hazánkat is elérő COVID-19 járvány súlyosan érintette mind a magyar gazdaságot, mind a magyar lakosságot. A megszűnő munkahelyek miatt sajnos sokan elestek egyetlen bevételi forrásuktól. Szerencsés esetben ezeknek a háztartásoknak volt némi tartaléka, ami átsegíti őket azon a nehéz időszakon, amíg újra munkát találnak. De sajnos vannak családok, háztartások, amiknek nincs mihez nyúlni ebben a helyzetben.

És hogy kapcsolódik mindez az egészségpénztárakhoz? Ha megszűnik egy pénztártag (vagy egy kedvezményezett családtag) munkaviszonya és az államtól álláskeresési járadékot kap, vagy éppen nyugdíjazás előtt áll és álláskeresési segélyben részesül, akkor egészségpénztárától is igényelhet, pontosabban egészségszámlájáról is felvehet további pénzügyi segítséget, álláskeresési támogatás címén.

egészségpénztár, fogászat, egészségügyi ellátás, álláskeresés Az egészségpénztári tagsága sokkal több előnnyel jár, mint azt elsőre gondolná! Forrás: EgészségKalauz

Kik és milyen feltételek mellett kaphatnak álláskeresési támogatást?

Az álláskeresési támogatást az egészségpénztári tagok, mint például az OTP Egészségpénztár tagjai vagy akár a kedvezményezettként feltüntetett családtagok is igénybe vehetik, ha megszűnt az aktív jövedelemszerző, munkavállaló tevékenységük és álláskeresési járadékot vagy nyugdíj előtti álláskeresési segélyt kapnak. Kedvezményezettként álláskeresési támogatásra ezen felül csak akkor van lehetőség, ha már a munkaviszony megszűnése előtt bejelentett kedvezményezetti státuszban volt.

Mennyi időre, mekkora összeget jelent az álláskeresési támogatás?

Csak és kizárólag az álláskeresési járadék vagy álláskeresési segély folyósításának időtartamára igényelheti a támogatást, legfeljebb 90 napra. Az álláskeresési támogatás mértékét a korábbi nettó jövedelem és az álláskeresési járadék vagy álláskeresési segély határozza meg.

Legfeljebb a pénztártag/kedvezményezett korábbi nettó jövedelmének és a folyósított járadéknak/segélynek a különbözete igényelhető. De ezen belül is figyelembe kell vennie, hogy álláskeresési támogatást legalább 180 napja rendelkezésre álló pénztári egyenlegéből vehet fel.

Hogyan zajlik az igénylés?

Az álláskeresési támogatásra vonatkozó igénylést az álláskeresési segély vagy álláskeresési járadék folyósítása idején adhatja le. Ehhez csupán az igénylőlapot és a kötelező mellékleteket szükséges beküldenie az egészségpénztárhoz. A kitöltött igénylőlapnak az eredeti, aláírt példányát kell postai úton feladni, illetve bizonyos pénztáraknál már az online igénylés is lehetséges (pl. az OTP Egészségpénztárnál), köszönhetően a nyomtatványok online, AVDH-val történő hitelesítésének.

Ezek pedig a kötelező mellékletek, amiket az igénylőlap mellett szintén be kell nyújtania:

 • Álláskeresési járadékot vagy álláskeresési segélyt megállapító, 90 napnál nem régebbi határozat másolata.
 • A munkáltatói jövedelemigazolás másolata a nettó munkabérről. Ehelyett olyan bankszámla kivonat másolatot is küldhet, amely tartalmazza a bér összegét.
 • Minden egyes álláskeresési járadék/segély kifizetését igazoló bankszámla kivonat/postai átvételi szelvény másolata.

Ha kedvezményezett veszi igénybe a támogatást, akkor az előbbieken túl a kedvezményezettnek jelölő nyomtatványt is kötelező mellékelnie.

Kinek éri meg?

Mindenki más helyzetben használja fel tehát egészségpénztári megtakarítását. Valaki egészségügyi kiadásait számolja el, míg más az egyéb élethelyzetéhez (pl. álláskereséshez, lakáshitel törlesztéséhez, baba születéséhez) kapcsolódó költségeit. Egy azonban minden pénztártagban közös: visszaigényelhetik az egészségszámlára befizetett összeg 20%-át, ha van befizetett személyi jövedelemadójuk és nincs 1000 Ft-ot meghaladó adótartozásuk.

Akinek nincs befizetett személyi jövedelemadója, az is élhet a pénztári lehetőségekkel, családtagján keresztül: kedvezményezettként. Amikor teheti, takarékoskodjon tehát egészségpénztári számla révén, például a hazai piac egyik legnagyobb szereplőjén, az OTP Egészségpénztáron keresztül, hiszen megtakarítása bármikor jól jöhet élete során. Gondoskodjon biztonságáról, és növelje a pénzügyi forrását egészségpénztárral!

Forrás: EgészségKalauz