Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ne kerüljük a fogpótlást: ilyen lehetőségek közül választhatunk

Tegyünk a magabiztos mosolyért

Egy fog részleges vagy teljes elvesztése óriási hatással van az ember életére, és sajnos nem csak esztétikai szempontból. Elsőre talán azt gondolnánk, hogy a fogak elvesztésének főleg a megjelenés, a mosoly, ezáltal az önbizalom szemponjtából van leginkább jelentősége. A valóság azonban az, hogy számtalan egyéb egészségügyi probléma előidézője lehet, ha hosszabb távon elhanyagolunk egy fogpótlást.

Kétségtelen, hogy egy hiányos fogsor esetén kevésbé leszünk mosolygósak, minden megszólalásnál gátlásokkal kell az érintettnek megbirkózni. Másrészt az evés, a rágás sokkal nehézkesebb, ez esetlegesen emésztési zavarokhoz vezethet. Érthető módon kevésbé alapos az étkezés folyamata, ha hiányos a fogsor. Komoly következményekkel járhat, hogy a többi fog túlterhelt lesz, ami a fogak hosszú távú károsodásához, ferdüléséhez vezethet. Megnövekszik annak esélye, hogy meglazulnak az addig erős fogak, tehát felborul a szájüreg egyensúlya.

Érdemes tudni...

Még szakértői berkekben sincs egyetértés teljes mértékben annak magyarázatára, hogy miért rendelkeznek egyesek jobb, mások romlékonyabb fogazattal. Sajnos nem ritka a fogak részleges vagy teljes elvesztése, amelyre sokszor olyankor kerül sor, ha menthetetlen állapotba kerül egy fog. Egyetlen fog elvesztése is további problémákat okozhat a fogsorban, ezért nem szabad elhanyagolni és engedni, hogy elhatalmasodjanak az egészségügyi gondok.

A szomszédos fogak, sőt, az egész fogsor állapotát befolyásolja egy-egy elvesztett fog. Nem pusztán az elhanyagoltság látványát nyújtja a fogvesztés, de a hangképzésre, beszédre is hatással van. A szomszédos fogak elmozdulhatnak, deformálódnak a csontok, ez pedig a későbbi fogorvosi beavatkozásokat is nehezítheti.

Van választék: modern fogpótlási megoldások

Az elvesztett fogak pótlására ma már több megoldás létezik. Az alábbiakban a legnépszerűbbeket mutatjuk be.

Korona – a fog teljes felülete kap egy úgynevezett koronát, tehát a fog egésze az íny felett kap pótlást. A koronának köszönhetően megmenthető a fog és a gyökér, esztétikailag és rágás tekintetében is remek hatást érünk el.

Híd – azok a fogak pótolhatóak így, amelyeknek már a gyökerük sem jó. Általában a szomszédos, még jó fogak segítségével hidat képeznek, amely helyet ad a koronának. Tartós, biztonságos megoldás, amelyet sokan vesznek igénybe.

Implantátumok – mivel az állkapocscsontba fixálják a hiányzó fogat vagy fogakat, ez tekinthető az egyik legtartósabb megoldásnak. Hosszú távon is élhető, élvezhető módja a fog pótlásának.

Inlay-onlay betétek – a kisebb mértékű fogsérülések esetén alkalmazható módszerek. Az inlay betét a fog belső hiányának pótlására alkalmas kisebb mértékű fogsérülés esetén, amikor egy tömés már nem elég. Az onlay betét a fog belső rágófelületét is pótolja. Mindkét megoldás remek rágófelületet, esztétikus kivitelezést, természetes hatást eredményez.

Műfogsor – abban az esetben kell ehhez folyamodni, ha a fogsor nagy része, esetleg az összes fog pótlásra szorul. Több megoldás létezik a műfogsorokon belül, hiszen létezik kivehető, rögzített, és kevert módszer is. A kivehető kevésbé stabil, viszont könnyebb a tisztítása, a rögzített hosszabb távon stabil megoldást nyújt, némileg drágább.

Az, hogy kinek melyik lesz a legideálisabb fogpótlási megoldás, számtalan dologtól függ. Önmagában fogpótlásra bármilyen korban van lehetőség, de az általános egészségügyi állapotot és a fogak romlásának okát is érdemes mindig figyelembe venni, amikor a megoldások közt válogatunk. Például a fogbeültetés műtét kapcsán kizáró tényező lehet a komolyabb betegség, mint mondjuk a rákos diagnózis, vagy a vérképződési- esetleg csontmennyiséggel kapcsolatos elégedetlenségek.

A fogak hiánya kortól, nemtől függetlenül mindenkit érzékenyen érintenek, ezért érdemes nem halogatni, hanem mielőbb megoldást keresni a problémára! Mindez jobb közérzetet és életminőséget biztosít.

Mivel több korszerű megoldás létezik fogpótlás tekintetében, érdemes alaposan átgondolni, hogy adott helyzetben melyik lesz a legtökéletesebb. Fontos szempont, hogy részleges fogpótlásról van-e szó, egyetlen fog hiányzik csak, vagy több, esetleg az egész fogsort érinti a probléma? Érdemes személyes konzultációt kérni, és a konkrét helyzethez mérten megkeresni a legideálisabb lehetőséget, hasznos lehet részletesen átbeszélni a folyamatokat a szakemberekkel.

Forrás: EgészségKalauz