Ezeket látta már?

Hogyan lehet megakadályozni a bőr öregedését? Ezt gondolják a hozzáértők

bőr, öregedés, bőrápolás, ránc, krém

Sokan szeretnének fiatalabbnak tűnni a koruknál, de meg lehet-e akadályozni a bőr öregedését egyáltalán?

Az egészséges étkezéstől a megfelelő folyadékbevitelen át a minőségi összetevőket tartalmazó kozmetikumok használatáig nagy fegyelmezettség kell hozzá, hogy a bőrünk feszes maradjon. Dr. Gyovai Viola, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa szerint léteznek olyan termékek, amelyekkel a bőrünknek extra ápolással fiatalosabb hatást tudunk kölcsönözni, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy nélkülözzük a drasztikus vegyi formulákat; bőrtápláló olajokban és antioxidánsokban gazdag krémeket használjunk és lehetőség szerint dermatológiailag tesztelt kozmetikumokat vásároljunk.

Csak mítosz az anti-aging?

2013-ban született átfogó európai megegyezés arról, hogy a kozmetikai feltételrendszerben nem lehet anti-agingnek nevezni egyetlen bőrápoló kozmetikai terméket sem. Amikor egy gyártó ezt tünteti fel a címkéken, szabálytalanul jár el. Dr. Gyovai Viola, a BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője szerint ennek a rendelkezésnek a célja a fogyasztók megtévesztésének elkerülése, hiszen mint mondta, a bőröregedés ellen ugyan sokat lehet tenni, a folyamatot megakadályozni teljességgel lehetetlen.

A szakértő rámutatott, tévhit, hogy bárhogy meg lehet akadályozni az öregedést. A helyes, a bőrtípusnak megfelelő bőrápolási rutin és hatékony biokozmetikumok rendszeres használata akár 5-10 évvel élettanilag is fiatalosabb bőrállapotot eredményezhet. Lassítani lehet a bőr öregedésen, de ehhez fegyelmezett bőrápolási hozzáállásra van szükség, vagy plasztikai sebészeti eljárással lehet a fiatalosabb látszatot kelteni; bár attól a bőr működése nem válik fiatalosabbá, vitálisabbá.

„A 35 év feletti hölgyek számára kiemelten fontos ilyen szempontból is, hogy egészséges életmódot folytassanak, hagyják el a dohányzást, kerüljék a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztását, kellő mennyiségű folyadékot fogyasszanak, rendszeresen sportoljanak és természetesen vitaminban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekkel táplálkozzanak, legyen változatos az étkezésük. Ezek közhelyeknek tűnhetnek, de mind hatalmas szerepet töltenek be a bőr fiatalosan egészséges állapotában” – magyarázta.

Hozzáfűzte, fontos, hogy esszenciális lipidekben gazdag táplálékokat fogyasszunk. Szót ejtett arról is, a B3- , E-, és a B5-vitamin az öregedésfoltok kialakulásának megelőzésében játszanak szerepet.

Körültekintően kell eljárni a kozmetikumok kiválasztásánál

Dr. Gyovai Viola okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa közölte, vannak olyan anyagok, amelyek kozmetikumok összetevőjeként fiatalosabb hatást tudnak kölcsönözni a bőrnek. Kiemelte, elengedhetetlen az elöregedett felhámréteget hetente, legkésőbb kéthetente peelingezni, hogy a kívánt eredményt elérjük.

Azt tanácsolja, kerüljük az erős bőrszárító hatással bíró alkoholos vagy S.L.S. tartalmú termékek használatát, miközben fontos, hogy az aminosavakat biztosítsuk a bőrünk számára. Példaként említette, hogy a bőr bársonyosságához nagyban hozzájárulhat a ligetszépeolaj és a tökmagolaj egyaránt, ezért ajánlott olyan kozmetikumokat felvinni a bőrre, melyek ezeket is tartalmazzák.

A termékek kiválasztásánál elmondása szerint arra is ügyelnünk kell, hogy a bőrünk anyagcseréjét támogató kozmetikumot válasszuk, azaz kerüljük a salaktalanítási folyamatokat terhelő, erősen módosított kémiai anyagokat, valamint a drasztikus konzerválószereket, paraffinolajokat és viaszokat, amik a szabad bőrlégzést gátolják.

„A koronavírus lemerítette a testünk és a bőrünk energiaháztartását egyaránt, ami miatt sokkal lazább szerkezetűvé válhat a bőr. Ilyenkor segíthetnek a növényvédő szerektől, GMO-ból származó anyagoktól mentes bio minősítésű, dermatológiailag tesztelt kozmetikumok, melyek nem terhelik meg pluszban az immunrendszert, a természetes védekezőképességünket” – mondta.

Megjegyezte, a környezeti ártalmaktól nagyon jól óvnak az algák kivonatai, amit az öregedésgátló szépségterápiában rendszeresen alkalmaznak is arckrémek összetevőjeként.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Körömvirág krém házilag: nem hiszi el, mennyire könnyű elkészíteni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

krém

Forrás: BIOLA
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához