Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ismerjük meg testünk működését, írjunk PMS naplót

shutterstock 1759299275

A 150-féle tünetet takaró premenstruációs szindróma nők sokaságának okoz kisebb-nagyobb mértékben problémát a menzesz előtti napokban. Egy egyszerű módszerrel megismerhetjük testünk működését, és a ránk jellemző tüneteket.

A PMS lehetséges okai

A hormonegyensúly megbomlása mellett nagy valószínűséggel életmódbeli és genetikai tényezők is szerepet játszhatnak abban, hogy kinél és milyen intenzitással jelentkeznek menzesz előtt a PMS tünetei. A premenstruális szindróma a nők mintegy 80 százalékát érinti és sokaknak nehezíti meg a havi vérzés előtti időszakot. A tünetek jellemzően a ciklus második felében, a menstruáció előtt 7-10 nappal jelentkeznek és a vérzés kezdete után nem sokkal maguktól elmúlnak. Az ovulációt követő napokban a női hormonrendszer működését meghatározó két hormon az ösztrogén (tüszőhormon) és progeszteron (sárgatesthormon) egyensúlya eltolódik: csökken az ösztrogéntermelődés és túlsúlyba kerül a progeszteron. Ebben az időszakban jelentkeznek a PMS kellemetlen tünetei, amelyek intenzitását tovább fokozhatja a stresszes életmód, a mozgáshiány vagy az egészségtelen táplálkozás.

Nagyon sokféle tünete lehet

Tiniként sokszor nem értjük, hogy éppen mi történik velünk, ám ahogy idősödünk, úgy egyre inkább megismerjük a saját testünket és a havi ciklusunkat. A PMS tüneteit még ekkor sem könnyű felismerni, mert nagyon szerteágazóak és nem feltétlenül specifikusak. Ráadásul a panaszok az életkor előrehaladtával, valamint a fizikai és lelki állapotunktól függően változhatnak. Figyeljünk testünk jelzéseire, mert ezzel nemcsak jobban kiismerhetjük a szervezetünk működését, hanem könnyebben tehetünk is a kellemetlen tünetek ellen.

Írjunk PMS-naplót

Készítsünk egy táblázatot, amelyben részletesen leírjuk nemcsak a tüneteinket, hanem azt is, hogy mit ettünk-ittunk aznap, mennyi és milyen mozgást végeztünk, milyen volt a kedélyállapotunk, vettünk-e be bármilyen gyógyszert. A naplóírást a menstruációnk első napján kezdjük el (ez a ciklusunk első napja is egyben), ezáltal tudni fogjuk, hogy a ciklusnak melyik szakaszában járunk éppen. Minél részletesebben vezetjük a naplót, annál több mindenre leszünk figyelmesek. Felkelés után még éhgyomorral mérjük meg a súlyunkat. Jegyezzük fel, hogy milyen ételeket eszünk, mennyi és milyen folyadékot iszunk. Legyünk őszinték, ne csaljunk: írjuk be még a nassolásokat is! Jegyezzünk le minden szokásostól eltérő tünetet: bármilyen fájdalmat (pl. fejfájás, izomfájdalom, mellfeszülés), gyomor- és bélrendszeri panaszokat (hasmenés, székrekedés, hasi görcsök), idegrendszeri panaszokat (álmatlanság, farkasétvágy, libidócsökkenés, levertség, álmatlanság), bőrproblémákat, vizesedést, puffadást, heves szívdobogást, fokozott verejtékezést, és azt is, hogy aznap milyen hangulatunk volt. Legyünk türelmesek és pontosak, lehetőleg egyetlen napot se hagyjunk ki.

Segíthetnek a gyógynövények

Ideális lenne, ha a naplónkat legalább 3-4 hónapon keresztül vezetnénk. Ennyi idő után olyan visszatérő tünetekre is fény derülhet, amelyek addig esetleg elkerülték a figyelmünket. Továbbá összefüggéseket találhatunk az életmódunk és az egyes tünetek jelentkezése vagy elmaradása között is. A feljegyzések a nőgyógyászunk számára is értékes információkat jelenthetnek. A PMS tüneteinek csökkentésére szedjünk gyógynövény-kivonatot tartalmazó tablettát. A barátcserjét már az ókorban és a középkorban is használták női panaszok kezelésére. A barátcserje a Földközi-tenger vidékén honos, és termésének hatóanyagai képesek pozitívan befolyásolni a női hormonális szabályozórendszer működését.

Forrás: Phytotec Hungária