Jogszerűtlen az Affidea és az SZTE között fennálló szolgáltatási szerződés egyoldalú felmondása

#affidea #Radiológia #Szegedi Tudomány Egyetem #maganegeszsegugy
2020.05.22.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Közkapcsolati Igazgatósága által 2020. május 20-án kiadott, az Affidea Magyarország szegedi radiológiai központjának működését érintő sajtóközlemény kapcsán az Affidea Magyarország Kft. az alábbiakat közli.

Az SZTE sajtóközleményében foglaltakkal szemben, az Affidea Magyarország határozott álláspontja az, hogy az Affidea és az SZTE között 16 éve fennálló, 2029-ben lejáró szolgáltatási szerződés egyoldalú felmondása jogszerűtlen. Jogellenesnek és sérelmesnek találjuk az Affidea szegedi működésének – veszélyes precedenst teremtő – kisajátítását, és a munkatársaink egzisztenciális elbizonytalanítására és alkalmazására vonatkozó törekvéseket.

Az SZTE sajtóközleményében állítottakkal szemben, az SZTE magatartása folyamatos jogsérelmet, anyagi és erkölcsi kárt okoz az Affidea Magyarországnak és munkavállalóinak, illetve a felesleges párhuzamos kapacitások – közpénzből történő – kiépítése révén az adófizetőknek is.

A felek között folyó jogi eljárások miatt különösen sajnálatosnak tartjuk, hogy az SZTE sajtóközlemények útján próbálja befolyásolni a közvéleményt, és ezáltal a szegedi bíróságok véleményét.

Affidea Magyarország közfinanszírozott tevékenységéről:

Az Affidea Magyarország jelenleg is minden 3. magyar, mintegy 3,2 millió ember számára biztosít állami, azaz közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai ellátást – 4 budapesti és 2 vidéki kórházi központban.

Az Affidea közfinanszírozott tevékenységét saját eszközökkel, az államilag megállapított – minden közszolgáltatóra vonatkozó – árszabás alapján, de annál mindenkor kedvezőbb áron végzi, profitját tehát nem magasabb árakkal, hanem hatékony és minőségi szolgáltatási modelljével éri el. A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok ára mellett azok mennyiségét - azaz az adott időszakban végezhető, finanszírozott kapacitást - is az állam határozza meg.

Az Affidea Magyarország szegedi radiológiai központja 27 éve biztosítja a városi, városkörnyéki és a régióban élő pácienseink folyamatos, magas színvonalú képalkotó diagnosztikai ellátását. 2018-ban közel negyedmillió ember látogatott meg bennünket, és mintegy 330 ezer vizsgálatot végeztünk el.

Forrás: Sajtóközlemény