Ezeket látta már?

5 tipp, hogy ne legyen katasztrófa a karácsony

karácsonyi készülődés, év vége, stressz, vásárlás, élmény

Takarítás, a karácsonyi menü kiválasztása, vásárlás, sorban állás, vendégek várása, díszítés – a sor végeláthatatlan. Így teheti harmonikusabbá az ünnepeket!

Ne hagyja, hogy a karácsony katasztrófák sorozatává fajuljon. Az év végi zárások a munkahelyen, a hétköznapi teendők is elég terhet jelentenek az ember számára, a karácsonyi készülődés pedig csak tovább növeli a stresszt, de tehet ellene.

1. Vegyünk egy nagy levegőt!

Ilyenkor több feladatunk van, még több elvárásnak kell megfelelni, nem csoda, ha egymás nyakának esünk, és nehezebbnek érezzük az együtt létet a párunkkal. Néha azonban vegyünk egy-két (vagy három) nagyobb levegőt, mielőtt szóvá tennénk valamit: nem kell minden apró dologból nagy ügyet kerekíteni, hiszen ilyenkor nem csak ránk hárul több feladat és teher.

2. Ne becsüljük le az apró érintéseket!

A karácsonyi party-k egymást érik, ahová rendszerint együtt megyünk a párunkkal, mégse érezzük bensőségesnek az együtt töltött időt? Ez azért van, mert a tömegben nyilván nem tudunk olyan intim hangulatot teremteni, mintha csak ketten lennénk a szobában. Ráadásul a régi ismerősökkel töltött idő alatt lehet, hogy egymással nincs is időnk foglalkozni, de egy-egy érintés vagy mosoly segít, hogy érezzük, összetartozunk.

3. Ötleteljünk közösen az ajándékvásárláskor!

Osszuk fel a feladatokat: ha pontosan tudjuk, hogy mire vágyik az apósunk, vegyük meg! Cserébe a párunk segíthet nekünk kiválasztani, milyen konyhai eszköz nincsen még az édesanyja kollekciójában. A dolog lényege, hogy csapatként együtt dolgozzunk ahelyett, hogy kivetítenénk egymásra az ajándékvásárlással járó feszültséget!

4. Kacatok helyett költsünk élményekre!

Ahelyett, hogy óriási és drága ajándékokat vásárolnánk egymásnak, megegyezhetünk abban, hogy egy bizonyos összeget inkább finom vacsorára költünk egy kedves étteremben, vagy megvesszük a repülőjegyet a vakációnkra. Így nem felesleges kacatokra költjük a pénzüket, hanem élményekre, amiket majd közösen élhetünk át!

5. Tudjanak nemet mondani!

Nem kell minden meghívásnak eleget tenni! Döntsük el közösen melyik a fontosabb, vagy válasszunk ki egy-egy party-t, amit mi és a párunk is szeret, így jut idő a pihenésre is!

Ha pedig nálunk lesz a karácsonyi buli, csak a felét hívjuk meg azoknak az embereknek, akikre először gondoltunk. Inkább tartsunk több kisebb baráti összejövetelt, így kevesebb lesz a készülődéssel járó feszültség, és a talán a másnapi nagy romeltakarítást is megúszhatjuk.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így készüljünk fel az ünnepekre gyerekekkel – a pszichológus tanácsai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

karacsony

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához