Ezeket látta már?

Környezeti toxinok - és veleszületett szívrendellenességek

Az Amerikai Szív Társaság idei kongresszusán arról számoltak be kutatók, hogy a környezetünkben lévő méreganyagok, toxinok hozzájárulhatnak a veleszületett szívrendellenességek kialakulásához. Ekkor jellemzően a születés előtt nem normális módon fejlődik a szív vagy az érrendszer. Sok esetben a zavarok kromoszómahibák miatt alakulnak ki, de számos esetben még nem ismerjük az okokat.

Kanadai kutatók, az albertai egyetemen azt vizsgálták, hogy a környezetszennyezésben jelenlévő toxikus anyagok mennyiben hatnak a veleszületett szívrendellenességek előfordulására. A kutatás során azt figyelték, hogy a környezetszennyezésnek kitett terhes nőknél a levegőben lévő szerves vegyületek, fémvegyületek milyen mértékben okoztak veleszületett szívkárosodásokat.

Környezeti toxinok - és veleszületett szívrendellenességek

"Bár vizsgálataink még korai stádiumban vannak, az már látszik, hogy egyes kémiai anyagok, pl. az ipari termelés által kibocsátott szennyezés hozzájárulhat a magzati szív- és érrendszer kóros fejlődéséhez" – említi Dr. Deliwe P. Ngwezi, az albertai egyetem gyermek-kardiológus kutatója.

Vizsgálatuk a 2004-2011 időszakra terjedt ki, egy kanadai, környezetszennyezést mérő ügynökség adatait használták fel.

Három kategóriát vizsgáltak a szennyező anyagokat illetően, de ezek közül csak egy csoportban lehetett jelentősebb összefüggést találni a szennyezés – és a veleszületett szívrendellenességek között. Ebben a csoportban az alábbi fémek és szerves vegyületek szerepeltek: benzol, butadién, szénkéneg (CS2), kloroform, etilén-oxid, hexaklórbenzol, tetraklóretán, metanol, kén-dioxid, toluol, ólom, higany és kadmium.

2006 óta csökken Kanadában a veleszületett szívrendellenességek száma ami nagyjából egybeesik a környezetszennyezéssel, az ipari szennyezőanyag-kibocsátással kapcsolatos szigorító kormányrendelettel. A jellemző csecsemőkori szívkárosodások szívsövény-zavarok voltak, és egyes érfejlődési rendellenességek.

"Az bizonyos, hogy a (terhesség előtt álló, és terhes) nőket, és az egészségügyi dolgozókat tájékoztatni kell a környezetszennyezés és a veleszületett szívrendellenességek közötti összefüggésekről, veszélyekről."

A vizsgálatot, mint általában minden esetben tovább kellene folytatni, nagyobb létszámú terhes nőn, ahol szélesebb körű az adatbejelentés és az adatok eredete, nem pedig csak egy szűkebb csoportra vonatkozik.

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131117155456.htm

Forrás: sciencedaily.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához