Környezeti toxinok - és veleszületett szívrendellenességek

#genetikai betegségek #környezetszennyezés #terhesség
2013.11.18. Módosítva: 2015.11.04.

Az Amerikai Szív Társaság idei kongresszusán arról számoltak be kutatók, hogy a környezetünkben lévő méreganyagok, toxinok hozzájárulhatnak a veleszületett szívrendellenességek kialakulásához. Ekkor jellemzően a születés előtt nem normális módon fejlődik a szív vagy az érrendszer. Sok esetben a zavarok kromoszómahibák miatt alakulnak ki, de számos esetben még nem ismerjük az okokat.

Kanadai kutatók, az albertai egyetemen azt vizsgálták, hogy a környezetszennyezésben jelenlévő toxikus anyagok mennyiben hatnak a veleszületett szívrendellenességek előfordulására. A kutatás során azt figyelték, hogy a környezetszennyezésnek kitett terhes nőknél a levegőben lévő szerves vegyületek, fémvegyületek milyen mértékben okoztak veleszületett szívkárosodásokat.

"Bár vizsgálataink még korai stádiumban vannak, az már látszik, hogy egyes kémiai anyagok, pl. az ipari termelés által kibocsátott szennyezés hozzájárulhat a magzati szív- és érrendszer kóros fejlődéséhez" – említi Dr. Deliwe P. Ngwezi, az albertai egyetem gyermek-kardiológus kutatója.

Vizsgálatuk a 2004-2011 időszakra terjedt ki, egy kanadai, környezetszennyezést mérő ügynökség adatait használták fel.

Három kategóriát vizsgáltak a szennyező anyagokat illetően, de ezek közül csak egy csoportban lehetett jelentősebb összefüggést találni a szennyezés – és a veleszületett szívrendellenességek között. Ebben a csoportban az alábbi fémek és szerves vegyületek szerepeltek: benzol, butadién, szénkéneg (CS2), kloroform, etilén-oxid, hexaklórbenzol, tetraklóretán, metanol, kén-dioxid, toluol, ólom, higany és kadmium.

2006 óta csökken Kanadában a veleszületett szívrendellenességek száma ami nagyjából egybeesik a környezetszennyezéssel, az ipari szennyezőanyag-kibocsátással kapcsolatos szigorító kormányrendelettel. A jellemző csecsemőkori szívkárosodások szívsövény-zavarok voltak, és egyes érfejlődési rendellenességek.

"Az bizonyos, hogy a (terhesség előtt álló, és terhes) nőket, és az egészségügyi dolgozókat tájékoztatni kell a környezetszennyezés és a veleszületett szívrendellenességek közötti összefüggésekről, veszélyekről."

A vizsgálatot, mint általában minden esetben tovább kellene folytatni, nagyobb létszámú terhes nőn, ahol szélesebb körű az adatbejelentés és az adatok eredete, nem pedig csak egy szűkebb csoportra vonatkozik.

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131117155456.htm

Forrás: sciencedaily.com