Laborvizsgálat helyett: kérdezzük a körmünket!

#köröm #laborvizsgálat #vashiány #pszoriázis
2019.04.15. Módosítva: 2019.04.15.

A szép, ápolt kéz és köröm rendkívül sokat elárul a tulajdonosáról: odafigyel magára, igyekszik jó benyomást kelteni másokban. Azonban a körmünket nemcsak esztétikai szempontból érdemes rendszeresen megvizsgálni: meglepően sokat elárulhat ugyanis az általános egészségi állapotunkról.

Természetesen, nem szabad csak a körmünkre hagyatkozni "megállapítani", hogy esetleg valami bajunk van. Azonban a köröm – éppen amiatt, hogy jól látható és még a laikus is észreveszi rajta az elváltozásokat – jó indikátor lehet, és figyelmeztethet akkor is, ha éppen nincs egyéb tünetünk.

Gombás fertőzések jelei

Például, a körmök elszíneződése, sárgássá válása gombás fertőzésre utalhat, mely bár gyakoribb a lábakon, a kézen is kialakulhat. A köröm gombás fertőzésére utal még, ha a köröm törékennyé vagy porózussá válik. Ugyanakkor a sárgássá váló körömnek mélyebben meghúzódó, súlyos okai is lehetnek, a krónikus fertőzésektől a máj betegségein keresztül a pajzsmirigyproblémákig és a pszoriázis nevű bőrbetegségig.

Szintén a gombásodásra utal, ha a körmök nagyon megvastagszik. Ugyanakkor, sérülés hatására is megváltozhat a köröm felülete és vastagsága. Az idő előrehaladtával is vastagabbá válik a körmünk, ez az idősebbekre jellemző tünet. A korábban már említett pajzsmirigyproblémák is okozhatják a köröm megvastagodását. Ez azonban nemcsak esztétikai gond (hiszen a vastagabb körmöket nehezebb levágni, ápolni), de fogékonyabbá is teszi a körmöket a fertőzésekre.

Hiánybetegségek jelei

A köröm töredezővé, gyengévé válása a leggyakoribb problémák egyike, melynek hátterében általában vitaminhiány áll. Szerencsére ezt viszonylag könnyű kezelni. Azonban ha a körmünk hajlamos a beszakadásra, a töredezésre, vagy éppen függőlegesen "törik" el, érdemes alaposabban kivizsgáltatni magunkat, ez ugyanis pajzsmirigybetegségekre, a körmöt megtámadó pszoriázisra is utalhat. Érdemes a kézápolási szokásainkat is felülvizsgálni: a túlságosan gyakori kézmosás, a nem megfelelően kiválasztott ápolószerek is tönkretehetik a körmeinket.

Így szabadulhatunk meg a körömgombától, kattintson!

Az egészséges köröm egyenletes, sima felszínű, egészséges fénye van, és nincsenek rajta pöttyök, foltok sem. A nagyon matt, halvány, fénytelen köröm nagyon gyakran vérszegénységre, illetve vashiányra utal. A vérszegénység következtében nem jut elegendő oxigén és tápanyag a sejtekhez, de más betegség is okozhatja a körmök, illetve az alatta lévő szövetek sápadtságát, például alultápláltság, máj-, szív- vagy vesebetegségek. Ha a körmök halványsága hosszabb időn keresztül, hónapokon át változatlan, érdemes felkeresni az orvosunkat.

Körömelváltozások

A körmök formája is megváltozhat: igen jellegzetes például a körmök, illetve a körömágy "megdagadása", kerekdeddé válása (ún. buzogány- vagy dobverő-köröm). A köröm elváltozása mellett a körömágy is érzékenyebbé, sérülékenyebbé válik. Ennek oka a vér oxigénszintjének csökkenése, mely szív-, tüdő-, máj- vagy vesebetegség miatt is kialakulhat. Ez a tünet igen jellegzetes bizonyos tüdődaganatos betegeknél (mintegy 30 százalékuknál megfigyelték a köröm elváltozását). Ha a köröm homorúvá válik és elvékonyodik, az alakja kanálra emlékeztető lesz, az súlyos vashiányra utalhat. A vashiány kialakulhat alultápláltság, bélrendszeri problémák, a bélrendszerben élősködő paraziták vagy felszívódási zavarok következtében is.

A körmön keresztirányú, bemélyedő vonalak is kialakulhatnak (nem pusztán elszíneződésről, hanem kitapintható elváltozásról van szó). Ezek az úgynevezett Beau-vonalak akkor jelennek meg, ha a köröm növekedésében valamilyen zavar következik be. Ezt okozhatja a körmöt érő sérülés, de súlyos, magas lázzal járó betegségek is, például tüdőgyulladás vagy mumpsz. A vonalak megjelenhetnek kemoterápiát, gyógyszerérzékenységre adott reakciót követően is. A Beau-vonalak súlyos cinkhiányra is utalhatnak.

Forrás: EgészségKalauz