Ezeket látta már?

Fényvédelem: ezekre figyeljen naptej vásárláskor!

Naptej összetétel jelölés uv-sugárzás, ellen, védelem

Milyen az ideális SPF szám, honnan tudjuk, hogy biztosan jó naptejet választottunk?

Nagyon sokat hallunk arról, mennyi káros hatása lehet a túlzott napozásnak, és milyen fontos, hogy gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről. A napbarnított, bronzos bőr sokak szerint esztétikus, azonban nem szabad elfeledkezünk, milyen árat fizetünk érte. Ha túl sok napsütésnek tesszük ki a bőrünket, számos bőrbetegség kialakulásának kozkázatát növeljük.

Miért fontos a fényvédelem? Mi ellen védekezünk?

Amikor fényvédelemről beszélünk, valójában a nap káros sugaraitól való védekezésről van szó. Az UVC sugarakról keveset hallunk, ugyanis nem jutnak el a bőrrétegig, ezeket már a Föld ózonrétege elnyeli.

Az UVA sugarak a bőrbe hatolva felgyorsítják a bőr idő előtti öregedését és a mélyráncok kialakulását okozzák, valamint a napallergiáért is felelősek.

Az UVB sugarak okozzák a bőr kipirosádását, a leégést. Bőrpírt, vagy akár komolyabb égési sérülést és hólyagokat is okozhatnak, de nem csak a bőrfelszínen van romboló hatásuk. Ezek a sugarak károsítani tudják a DNS-t, ami által közvetlenül felelőssé tehetők a bőrrák kialakulását illetően, hiszen hozzájárulnak a rákos elváltozások megjelenéséhez.

Mind az UVA, mind pedig az UVB sugarak elleni védelem fontos, hiszen így kerülhetjuk el a napozás káros következményeit, és őrizhetjük meg bőrünk épségét és egészségét.

Hogyan választhatjuk ki a megfelelő napvédő készítményt?

Ma már rengeteg készítmény megtalálható a boltok polcain, és olykor nehéz eldönteni, melyik nyújthatja számunkra a legmegfelelőbb védelmet. Van néhány fontos tényező, amelyek figyelembe vételével a választás könnyű lesz, és bőrünk egészségét sem kell féltenünk.

A legfontosabb tényező: a bőrtípus

Bőrtípus alapján különböző csoportokba sorolhatjuk az embereket. Az 1-es csoportba azok tartoznak, akik világos bőrrel, szőke vagy vörös hajjal, jellemzően kék színű szemmel rendelkeznek. A 2-es csoportba szintén világos bőrű, középszőke hajú, kék vagy zöldszemű, szeplősödésre hajlamos emberek tartoznak. Fényvédelem szempontjából ennek a két csoportnak kiemelten fontos a lehető legmagasabb védelem, hiszen ők a leginkább hajlamosak a leégésre.

A harmadik típus könnyen barnul, általában csak intenzív napsütésben ég le. Ide a sötétszőke vagy barna hajú, barna szemű emberek tartoznak. Számukra elegendő lehet egy gyengébb faktorszámú napvédő készítmény is, csak extrém esetekben van szükségük erős fényvédelemre.

A sötétbarna, fekete hajjal, valamint sötétebb, kreol bőrrel rendelkezők vannak legkevésbé kitéve a leégésnek. A fényvédelem számukra is fontos, azonban számukra megfelelőek az alacsonyabb SPF-fel rendelkező termékek is.

Mi az ideális SPF szám?

A naptej csomagolásán látható SPF - vagyis Sun Protector Factor - az adott készítmény faktorszámát jelöli, 6-50-ig terjedő skálán. Ebből az értékből tudhatjuk meg, hogy mekkora védelmet jelent a termék használata, és mennyivel növeli meg bőrünk védekezőképességét a nap káros sugaraival szemben.

Könnyen kiszámolhatjuk, hogy az adott faktorszámú napvédőt használva mennyi időt tölthetünk a napon anélkül, hogy leégne a bőrünk. Ha például 20-as faktorszámú naptejet viselünk, húsz szorosára növeljük bőrünk védekező képességet, azaz 20-szor annyi időt tölthetünk a napon leégés nélkül, mintha nem használnánk semmilyen fényvédőt. Ez a gyakorlatban például 15x20 percet, azaz 5 órát jelent, ha naptej nélkül 15 perc alatt leégnénk.

Az SPF szám ezen kívül azt is megmutatja, hogy a fényvédő készítmény a sugarak hány százalékát képes hatékonyan kiszűrni. Egy 15-ös faktorszámú naptej a káros sugárzás 94%-ától védi a testet, míg egy SPF 50 jelzéssel ellátott termék a sugárzás 98%-át kiszűri.

A sugaraktól való védelem aránya mindkét terméknél szinte azonos, különbség elsősorban a védelem időtartamában van. Ennek megfelelően a kisebb faktorszámmal rendelkező terméket érdemes sűrűbben újrakenni, a fenti számítást alapul véve.

Figyeljünk napozási szokásainkra

Az UV sugarak erőssége folyamatosan ingadozik a nap folyamán, így már azzal is sokat tehetünk, ha kerüljük a tűző napot a kritikusnak számító déli órákban.

Mielőtt kimegyünk a szabadba, érdemes előre gondolkodni és 30 perccel korábban bekenni bőrünket fényvédővel, hiszen időre van szükség amíg beszívódik és elkezdi kifejteni hatását.

Tartsuk szem előtt, hogy a vízben, vagy izzadás során még a vízálló termékek is kopnak és veszítenek hatásukból, így érdemes ezeket napközben is többször újrakenni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A bőrrák tünetei: erről ismerheti fel a melanómát

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#anyajegy

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához