Hirdetés

Nyár végi immunerősítés C- és D-vitaminnal: készüljünk fel időben az őszi járványos időszakra!

#C-vitamin #D-vitamin #immunrendszer #immunerősítés
2020.08.26.

Nyáron, aki teheti, vízparton, strandon pihen, vagy kirándul és önfeledt szórakozással tölti meg napjait az ősz beköszönte előtt. Azonban a lazítás alatt sem szabad megfeledkeznünk a vitaminpótlásról, hogy a hűvösebb hónapokra felkészítsük szervezetünket. Lássuk csak, miért is fontos ez!

Tűző napról a klímás szobába

Nyáron a hőmérő higanyszála gyakran 30 fok fölé emelkedik. A kánikula a szerencsésebbeket a Balaton vizében, másokat egy klimatizált helyiségben ér utol. A gyakori hőmérsékletingadozás azonban nagyon megterhelheti a szervezetet. Fontos megemlíteni a nem megfelelően karbantartott légkondicionálókat is, ezekben ugyanis vírusok és baktériumok telepedhetnek meg, amik szintén veszélyt jelentenek az egészségünkre.

A második hullám a küszöbön van

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a koronavírus-járvány nem tűnt el a hétköznapjainkból. Ennek kapcsán kerültek fókuszba a különböző vitaminokkal kapcsolatos vizsgálatok is, különös tekintettel a C- és D-vitaminra.

A szervezet alacsony D-vitamin szintje ugyanis hajlamosító tényező lehet a fertőzéses megbetegedések kialakulására. Feltételezhető, hogy akiknek a szervezetében megfelelő a D-vitamin szint, azok egészségesebben étkeznek és egészségesebb életmódot követnek, így mint sok más életmódbeli tényező, ennek hiánya is egy feltételezett kockázati tényező.

Ezek a vitaminok nagy mértékben támogatják az immunrendszert és hozzájárulhatnak a tünetek megjelenésének megelőzéséhez vagy az enyhébb lefutáshoz. Becslések szerint sajnos a második hullám hamarosan elérhet minket. Készüljünk fel rá időben, támogassuk a szervezetünket és az immunrendszerünket!

Az immunrendszer támogatásában szerepet játszó vitaminok

Az immunrendszer megfelelő működésében szerepet játszó vitaminok közül sokan a C-vitamint nevezik meg elsőként. A C-vitamin – mint az egyik legismertebb antioxidáns – védi a szervezet sejtjeit az oxidatív károsodásoktól, amelyeket a szabad gyökök idéznek elő. A C-vitamin emellett fokozza a fehérvérsejtek termelődését is, amelyek a baktériumok és a vírusok okozta támadások kivédésében segítenek.

Jó tudni, hogy számos gyümölcs (például a citrusfélék) és zöldség (például a paprika) ízletes és természetes C-vitamin forrás. Nyáron bőségesen válogathatunk a színesebbnél-színesebb gyümölcsök és zöldségek közül. Bátran fogyasszuk ezeket is!

Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy a C-vitamin mellett a D-vitamin is fontos szerepet játszik az immunrendszer támogatásában. A D-vitamin a csontok épségének megvédése mellett jótékonyan befolyásolja az immunrendszer működését, a felső légúti megbetegedések (úgy, mint az influenza, hörghurut) megelőzésében is szerepe lehet.

Elsődleges D-vitamin forrásunk a napfény, ennek UVB sugarai által termelődik ez az értékes vitamin a bőrünkben, kisebb mennyiségben pedig a táplálékkal is bekerül szervezetünkbe. A nyári hónapokban már napi 10-15 percnyi napon való tartózkodás, fedetlen végtagokkal, vállal, arccal, elegendő lehet a megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődéséért. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne tartózkodjunk a tűző napon!

A D3-vitamin pótlása különösen fontossá válik a napsütéses órák rövidülésével. Az őszi-téli hónapokban kiemelt szerepet kap ennek a vitaminnak a pótlása, hiszen kevesebbet tartózkodunk a szabadban és rétegesebben is öltözködünk. Ne feledkezzünk meg róla!

Komplex megoldások egy kapszulában

Komplex összetételűnek nevezhetjük azokat a termékeket, amelyek egynél több hatóanyagot tartalmaznak, így az összetevők egymást segítve kedvezőbb hatást tudnak biztosítani. Ezeknek a készítményeknek a segítségével ma már nem kell napi három-négy különböző étrend-kiegészítőt fogyasztanunk azért, hogy fedezzük a napi vitaminszükségleteinket.

Sőt, a nyújtott hatóanyagleadású kapszulák, tabletták a nap során fokozatosan szolgáltatják a beléjük zárt vitaminokat, garantálva a hatóanyag felszabadulásának egyenletes időbeli eloszlását. Ezen termékek használata során sem kell arra gondot fordítanunk, hogy napi többször emlékezzünk a szokásos adag bevételére. Csak egy kapszula reggel és kezdődhet is a nap!

BIOEXTRA C-vitamin 500 mg + D3-vitamin 1000 NE 60x retard étrend-kiegészítő kapszula Forrás: Bioextra

Ilyen termék a BIOEXTRA C-vitamin 500 mg + D3-vitamin 1000 NE retard étrend-kiegészítő kapszula is, mely 500 mg C-vitamint és 1000 NE D3-vitamint tartalmaz. Ez megfelelő mennyiség a vitaminraktárak pótlására, fokozottabb igénybevétel esetén viszont akár dupla adag is alkalmazható. Napi egyszeri adagolás esetén egy doboz kapszula akár 2 hónapra is elegendő!

Egy fújásnyi egészség

Ha nem szeretjük a kapszulákat, akkor választhatunk más módszert is a vitaminok pótlására. Léteznek már úgynevezett szájspray-k, melyek segítségével egy fújással pótolni tudjuk a napi szükséges vitaminmennyiséget. A spray megfelelő választás lehet azoknak, akik idegenkednek a kapszuláktól, de kiváló lehet gyerekeknek és időseknek is!

BIOEXTRA D-Spray 1000 NE D3-vitamint tartalmazó szájspray Forrás: Bioextra

Gyermekeknek egy éves kortól a BIOEXTRA D-Spray 200 NE; felnőtteknek pedig a BIOEXTRA D-Spray 1000 NE D3-vitamint tartalmazó szájspray ajánlott. Az oldott formában jelen lévő D3-vitaminnak köszönhetően a hatóanyag gyorsan felszívódik a száj nyálkahártyáról. A termék a D3-vitamin mellett extra szűz olíva olajat tartalmaz, így a termék összetevői 100% természetes forrásból származnak.

A BIOEXTRA étrend-kiegészítő készítmények megvásárolhatók a gyógyszertárakban és a gyógynövényboltokban.

Az étrend-kiegészítő használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!

Forrás: Bioextra