Pattanások: a legnagyobb tévhitek

#bőrápolás #menstruáció #mitesszer #pattanás
2017.11.27. Módosítva: 2017.11.28.

A pattanások nemcsak a tiniknél alakulhatnak ki, és akár komoly lelki problémákat is okozhatnak. Lássuk tehát a leggyakoribb tévhiteket!

A legtöbb ember számára a pattanások a tinédzserkor velejárói: maximum egy kicsit kellemetlenek, de hamar elmúlnak, nem is nagyon kell velük foglalkozni, aggódni miattuk pedig egyenesen felesleges. De mi van, ha nem a pubertás kor miatt alakulnak ki?

A pattanásosság a tinédzserkor elkerülhetetlen velejárója.

Az igaz, hogy a legtöbb ember bőrén a pubertás idején jelennek meg a pattanások – köszönhetően elsősorban a testünkben végbemenő hormonális változásoknak –, de ez közel sem jelenti azt, hogy a 25 évnél idősebbeknél egyáltalán nem alakulhat ki az akné.

Ennek számos oka lehet (a hölgyeknél például jellemzően a menstruációs ciklustól függ, hogy megjelennek-e az arcukon pattanások), ezért jó tudni, hogy a tinédzserkori pattanások és a felnőttkori pattanások nemcsak a "külsejükben" térhetnek el, de abban is, hogyan kell kezelni ezeket. Érdemes tudni azt is, hogy még jóval a pubertás kor előtt is kialakulhat a kisgyermekek bőrén a pattanás, sőt még a néhány hetes, hónapos kisbabáknál is megjelenhet az akné!

A „túltisztítás” is hozzájárul a bőrproblémák kialakulásához Forrás: EgészségKalauz

Azért pattanásos valaki, mert túl sok csokit/sült krumplit/sós mogyorót/üdítőt fogyaszt.

Bármennyire is elterjedt ez a tévhit, nincs valódi tudományos alapja: könnyen lehet, hogy a lehető legegészségesebb étrendet tartja valaki, mégis sok pattanása van, mint ahogy az is, hogy ragyogó és tiszta bőre van valakinek annak ellenére, hogy csupa egészségtelen élelmiszert eszik.

Természetesen, az egészséges és kiegyensúlyozott étrend hozzájárulhat ahhoz, hogy szép maradjon a bőrünk (például a zöldségekben, gyümölcsökben nagy mennyiségben találhatóak vitaminok és ásványi anyagok), de az is előfordulhat, hogy valaki érzékenyebben reagál valamilyen ételre, és ez a bőrén is meglátszik. Nem lehet azonban egyértelműen kijelenteni, hogy bizonyos ételek okozzák a pattanásokat.

Az ápolatlanság miatt alakulnak ki a pattanások.

Szintén elterjedt tévhit, hogy azért lehet pattanásos a bőrünk, mert elhanyagoljuk, nem tisztítjuk eleget. Valójában sokkal valószínűbb, hogy a "túltisztítás" járul hozzá a bőrproblémák kialakulásához: a túlságosan erős, szárító hatású, irritáló kozmetikumok befolyásolhatják a bőr védekező képességét, így azon könnyebben szaporodhatnak el azok a mikrobák, melyek részben a pattanások kialakulásáért is felelősek; másrészt ezek a termékek idővel faggyú-túltermelésre is késztetik a bőrt.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a mitesszerek sötét színű, fekete "közepe" nem szennyeződés! Vagyis, a pattanások vagy azok hiánya nem azt mutatja, hogy mennyire ápolt vagy éppen ápolatlan valaki.

Ismeri a pattanás elleni házi praktikákat? Kattintson!

A pattanás csak esztétikai probléma, elég, ha néha bekrémezzük a bőrünket és megvárjuk, hogy elmúljon.

Ez sajnos csak félig igaz. Természetesen vannak olyanok, akiknek tényleg elegendőek az egyszerű, pattanás elleni szerek és a bőrhibáik néhány napon belül el is múlnak, de könnyen előfordulhat az is, hogy a pattanások kialakulásának hátterében jóval összetettebb okok húzódnak meg, ezek kezelése sokkal hosszadalmasabb és bonyolultabb.

Ha valakinek nagy, fájdalmas és nehezen gyógyuló pattanásai vannak, mindenképpen érdemes felkeresnie egy bőrgyógyászt, aki nemcsak a problémákat diagnosztizálja, de megfelelő kezelést is javasol.

Forrás: EgészségKalauz