Ezeket látta már?

Jelek, hogy nincs rendben a menstruáció

menses

Ahány nő, annyiféle lehet a menstruáció: egyénenként eltérő lehet. Van azonban néhány jel, amely arra utal, hogy valami nincs rendben – ezekkel a tünetekkel mindenképpen forduljunk orvoshoz!

A menstruációs ciklus kezdete a havivérzés első napja, és egészen a következő havi vérzésig tart. A ciklus egyénenként eltérő lehet, a hossza is rendkívül változatos lehet, 21 és 35 napig is tarthat. Van, akinél szinte óramű pontosságú a ciklus, másoknál viszont egyik hónapban hosszabb, másikban rövidebb. Itt azonban maximum néhány napos eltérésekről lehet szó, az ennél nagyobb eltérések már rendszertelen menstruációra utalhatnak.

A normális menstruáció ciklusa

Ennek számos oka lehet, a legtöbbször hormonális zavarok állnak a háttérben, melyek akár a teherbeesést is megnehezíthetik. Orvosi kivizsgálás szükséges, ha valakinek 35 napnál hosszabb idő telik el két menstruáció között.

A vérzés hossza 2 és 7 nap között változik a legtöbb hölgynél, és az erőssége is rendkívül változatos lehet, általában azonban azonos "mintát" mutatnak egy-egy nőnél. Például az első két-három nap erősebb, az utolsó kettő pedig gyengébb; vagy az első nap gyenge a vérzés, a következő napokban erős, majd az ötödik napon újra gyenge. A vérzést kísérő tünetek is sokfélék lehetnek: van, akinél görcsös fájdalom jelentkezik, mások fejfájásra panaszkodhatnak, de az is könnyen előfordulhat, hogy valaki semmilyen tünetet nem tapasztal meg magán. Betegségre (például endometriózisra) utalhat, ha valakinek különösen erős és fájdalmas a menstruációja, de az is, ha a menstruáció különösen gyenge.

Hangulatváltozás, fizikai tünetek

A menstruációs ciklus során szinte folyamatosan változik a női hormonok szintje, egyensúlya, így a hölgyek érzelmi, fizikai és szellemi állapota is jellegzetes mintázatot mutathat. Ezt a nők egy része egyáltalán nem érzékeli, másoknál viszont nagyon hullámzó lehet a hangulata, és erős fizikai tüneteket is megtapasztalhatnak magukon, különösen a menstruációt megelőző egy-két hétben. A premenstruációs tünetek (például a mellfeszülés, az idegesség vagy érzékenység, a puffadás, a bőrtünetek stb) a hölgyek mintegy 80 százalékát érinthetik kisebb-nagyobb mértékben, és minden ötödik nőnél a tünetek súlyosabbnak tekinthetőek.

Pszichés zavarok

A nők néhány százalékánál pedig igen súlyosnak tekinthetőek a premenstruációs, különösen a pszichés tünetek. Az úgynevezett premenstruációs diszfóriás zavar a nők 3-8 százalékát érinti, és akár annyira intenzív tünetekkel is járhat, melyek a hétköznapokat, például a munkavégzést is jelentős mértékben befolyásolhatják. Jelentkezhetnek fizikai tünetek (például extrém fáradékonyság, aluszékonyság, álmatlanság, puffadás), szellemi problémák (pl. koncentrációs zavarok) vagy pszichés zavarok (például extrém szorongás, hangulatingadozás, dühkitörések). A premenstruációs diszfóriás zavar gyógyszerekkel, gyógynövények és étrend-kiegészítők segítségével általában jól kezelhető.

A legjobban akkor ismerhetjük meg a saját testünket és ciklusunkat, ha néhány hónapig naplót vezetünk a tüneteinkről. Ehhez használhatunk különböző okostelefon applikációkat, de egy egyszerű füzetbe is feljegyezhetjük a tüneteket. Ezek az adatok a háziorvosunknak, nőgyógyászunknak is segíthetnek diagnosztizálni az esetleges problémákat. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy bizonyos fogamzásgátló gyógyszerek vagy eszközök, például a méhen belüli eszköz (IUD, "spirál") megváltoztathatják a menstruációnkat! A fogamzásgátló tablettákat szedők vagy a hormonális spirált használók például rövidebb és gyengébb menstruációról számolhatnak be.

Forrás: EgészségKalauz